Προς Συμφωνία Ελλ.Πε – Ενεργειακής Αιγαίου για τα Δικαιώματα στο Θρακικό Πέλαγος

Προς Συμφωνία Ελλ.Πε – Ενεργειακής Αιγαίου για τα Δικαιώματα στο Θρακικό Πέλαγος
του Σωτήρη Χιωτάκη
Τρι, 9 Μαρτίου 2010 - 09:18
Μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Μανιάτη και αφού η Ενεργειακή Αιγαίου προσκόμισε τραπεζικές εγγυήσεις για τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, τα Ελληνικά Πετρέλαια δίνουν την έγκριση γα μεταβίβαση των δικαιωμάτων που έχει η καναδική Calfrac για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου δυτικά κι ανατολικά της Θάσου
Μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Μανιάτη και αφού η Ενεργειακή Αιγαίου προσκόμισε τραπεζικές εγγυήσεις για τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, τα Ελληνικά Πετρέλαια δίνουν την έγκριση γα μεταβίβαση των δικαιωμάτων που έχει η καναδική Calfrac για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου δυτικά κι ανατολικά της Θάσου 

Το σίριαλ του Θρακικού Πελάγους φαίνεται, τελικά, ότι θα έχει σύντομη διάρκεια, καθώς μεταξύ των πρωταγωνιστών του επήλθε συμφωνία η οποία δρομολογεί ένα νέο γύρο γεωτρήσεων σε περιοχές δυτικά κι ανατολικά της Θάσου, οι οποίες δεν έχουν “ξανατρυπηθεί” στο παρελθόν. Κι αυτό καθώς τα Ελληνικά Πετρέλαια συναινούν στην μεταβίβαση ποσοστού 70% εκ του συνολικού 75% των δικαιωμάτων προς έρευνα και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων που κατέχει η καναδική Calfrac σε περιοχές όπως ο Άθως, ο Αμμώδης και η παραλία της Καβάλας, ενώ προφανώς ο Μπάμπουρας που βρίσκεται ανατολικότερα αποτελεί αντικείμενο της ελληνικής διπλωματίας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα.

Η Ενεργειακή Αιγαίου, η οποία εκμεταλλεύεται και τα κοιτάσματα του Πρίνου, έχοντας επιτύχει τον 5πλασιασμό της ημερήσιας παραγωγής στα 5.000 βαρέλια, έχει συμφωνήσει με τους Καναδούς για την απόκτηση του 70% των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης παραχώρησης ενώ το φθινόπωρο είχε λάβει και την απαιτούμενη έγκριση του Δημοσίου. Ωστόσο, ο νόμος προϋποθέτει και την έγκριση των Ελλ.Πε., τα οποία κατέχουν το 25% των συγκεκριμένων δικαιωμάτων. Και ο όμιλος δεν συναινούσε, θεωρώντας ότι η Ενεργειακή Αιγαίου δεν έχει τα εχέγγυα για την πραγματοποίηση μίας τέτοιας γεωτρητικής προσπάθειας, παρόλο που οι γεωτρήσεις στον Πρίνο ήταν από τις πλέον δύσκολες – έφτασαν σε 5.500 μέτρα στο κοίτασμα “Ε” – και παρόλο που στο συγκεκριμένο γεωτρητικό πρόγραμμα έχουν ήδη επενδυθεί περί τα 80 εκατ. δολάρια.

Η συμφωνία αναφέρεται και στην διακράτηση ποσοστού 5% από την Calfrac, το χρέος των 13 εκατ. ευρώ της οποίας προς τους 400 εργαζόμενους της Kavala Oil πρόκειται να αναλάβει η Ενεργειακή Αιγαίου, στην οποία η Kavala Oil πλέον ανήκει. Και την Δευτέρα, έπειτα από πρωτοβουλία του Υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο Τάσο Γιαννίτση και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο τα Ελλ.Πε. και από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ενεργειακής Αιγαίου κ. Μαθιό Ρήγα και το μέλος του Δ.Σ της εταιρίας κ. Ευστάθιο Τοπούζογλου, οι οποίοι αποτελούν και τους βασικούς μετόχους της εταιρείας.

Με βάση την σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν από κοινού στην παροχή των προβλεπόμενων οικονομικών διασφαλίσεων, για την άμεση και τυπική ολοκλήρωση της ως συμφωνίας μεταβίβασης, καθώς και τη συνεργασία στο θέμα της γρήγορης προώθησης των γεωτρήσεων στις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ενεργειακή Αιγαίου προσκόμισε τραπεζικές εγγυήσεις που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση και της νέας γεωτρητικής προσπάθειας. Κατά τις ίδιες πηγές, η εταιρεία συνεργάζεται με την Standard Chartered Bank αλλά και την Marfin Popular.  

«Το αποτέλεσμα της συνάντησης κρίνεται από την ηγεσία του Υπουργείου ως ιδιαίτερα θετικό για τη διασφάλιση των επενδύσεων, την αξιοποίηση της εκατέρωθεν τεχνογνωσίας και τέλος, την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού μας πλούτου», δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος προφανώς αντελήφθη εξαρχής την σπουδαιότητα του θέματος – υπό την έννοια του ότι όχι μόνο μιλάμε για “μαύρο χρυσό” αλλά και ότι η συνέχιση του επενδυτικού – γεωτρητικού προγράμματος της Ενεργειακής Αιγαίου, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 200 εκατ. δολάρια, διασφαλίζει την απασχόληση των 400 εργαζομένων της KavalaOil που ελέγχεται από την Ενεργειακή Αιγαίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Ενεργειακή Αιγαίου θα πρέπει εκ νέου να απευθυνθεί στην διεθνή αγορά για την εξεύρεση διαθέσιμου γεωτρύπανου, καθώς το Ensco 85 με το οποίο έγιναν οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα “E” και στην θέση PB 14 έχει ήδη αποχωρήσει από την Ελλάδα, καθώς αυτήν την περίοδο η ζήτηση είναι μεγάλη.