Με σύνθετο τρόπο, που μειώνει την επιδότησή τους, θα υπολογίζονται τελικά οι τιμές των φωτοβολταϊκών σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο οδεύει προς τη Βουλή.

Με σύνθετο τρόπο, που μειώνει την επιδότησή τους, θα υπολογίζονται τελικά οι τιμές των φωτοβολταϊκών σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο οδεύει προς τη Βουλή. Αντίθετα παραμένει χωρίς προβλήματα ή αλλαγές η προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά στις στέγες προς 550 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο συνδυασμός της τελικής τιμής θα περιλαμβάνει τις σημερινές τιμές που προβλέπει ο νόμος 3734/2009 (οι οποίες σταδιακά αποκλιμακώνονται ως το 2014) αλλά και την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Η υπουργός κυρία  Τίνα  Μπιρμπίλη  είχε άλλωστε θέσει σε διαβούλευση νέες τιμές για την παραγόμενη ηλιακή ενέργεια και συγκεκριμένα τα 400 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα για συστήματα ως 100 κιλοβάτ και τα 320 ευρώ για συστήματα πάνω απο 100 κιλοβάτ αντιστοίχως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ.  Ν. Βασιλάκος έχει ταχθεί ήδη υπέρ της αύξησης του τέλους των ΑΠΕ από τα 0,3 ευρώ στα 2,5-3 ευρώ ανά καταναλισκόμενη μεγαβατώρα, ήτοι στα 13,5-16,5 ευρώ τον χρόνο για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 1.800 κιλοβατώρες ανά 4μηνο.

Αντιδράσεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Χρ. Καλυβιώτης εξέφρασε φόβους για γενικευμένη κατάργηση των επιδοτήσεων- ως τώρα έχουν καταργηθεί για έργα ισχύος άνω των 2 μεγαβάτ- για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ επισημαίνει ότι έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη και ακριβή η δανειοδότηση των επενδύσεων αυτών και από τις τράπεζες.

Επιπλέον στον ΣΕΦ θεωρούν ότι η ρύθμιση θα ευνοήσει το παρεμπόριο αδειών, αφού για να ισχύσουν οι προβλεπόμενες στον νέο νόμο απαλλαγές από κάθε αδειοδοτική διαδικασία φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος ως 500 κιλοβάτ, θα πρέπει προηγουμένως να υπογραφούν σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, συνεπώς όποιος έχει αυτή τη στιγμή άδεια και θέλει να την πουλήσει, θα το πράξει με σημαντικό κέρδος. Στον σύνδεσμο έχουν υπολογίσει ότι ως το 2020 το τέλος υπέρ των ΑΠΕ θα επιβαρύνει ετησίως ένα μέσο νοικοκυριό περίπου κατά 50 ευρώ.

Ο κ. Καλυβιώτης, τέλος, τόνισε στη διάρκεια ειδικής ημερίδας ότι «διαφαίνεται πως στόχος του υπουργείου είναι η εγκατάσταση μόλις 1.200 ΜW από φωτοβολταϊκά ως το 2020, δηλαδή μόλις το 2,3% στο ενεργειακό μείγμα» και πρόσθεσε ότι ο στόχος συμμετοχής των φωτοβολταϊκών είναι το 12%, δηλαδή 6.500 ΜW την επόμενη δεκαετία. Στη ΡΑΕ εκκρεμούν σήμερα αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3.700 ΜW.

(από την εφημερίδα «Το Βήμα», 24/3/2010)