Σαντιάγο. Υστερα από πολυετείς έρευνες για τον εντοπισμό της ιδανικής τοποθεσίας, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου θα κατασκευαστεί τελικά στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό αστρονομικής έρευνας Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο Νοτίου Ημισφαιρίου (ΕSΟ), το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο, κόστους 1,13 δισ. ευρώ, θα είναι το «μεγαλύτερο μάτι της Γης στον ουρανό».
ΣΑΝΤΙΑΓΟ Ύστερα από πολυετείς έρευνες για τον εντοπισμό της ιδανικής τοποθεσίας, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου θα κατασκευαστεί τελικά στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό αστρονομικής έρευνας Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο Νοτίου Ημισφαιρίου (ΕSΟ), το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο, κόστους 1,13 δισ. ευρώ, θα είναι το «μεγαλύτερο  μάτι της Γης στον ουρανό». Λόγω του πρωτοποριακού σχεδιασμού του εκτιμάται ότι θα φέρει επανάσταση στον κλάδο της Αστρονομίας παρόμοια με εκείνη που είχε προκαλέσει το τηλεσκόπιο του  Γαλιλαίου πριν από 400 χρόνια, όταν ανακαλύφθηκε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ηλιο και όχι το ανάποδο.

«Το κύριο κάτοπτρο του τηλεσκοπίου  θα έχει διάμετρο 42 μέτρων, δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερη  από αυτήν που διαθέτει το  μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που υπάρχει  σήμερα. Το μέγεθός του θα μας  επιτρέψει να ανακαλύψουμε νέους  πλανήτες, αλλά και να ελέγξουμε  θεμελιώδεις αρχές της Φυσικής σε  βαθμό που ποτέ πριν δεν ήταν δυνατός . Θα μελετήσουμε εξωπλανήτες, πλανήτες γύρω από αστέρια,  μαύρες τρύπες, γαλαξίες, τη σκοτεινή  ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια,  που αποτελούν δύο συστατικά του  Σύμπαντος για τα οποία δεν γνωρίζουμε  σχεδόν τίποτε» δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού αστεροσκοπείου Γκάρχινγκ  Λαρς Λίντμπεργκ  Κρίστενσεν.

Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου έναν χρόνο, όμως το τηλεσκόπιο θα αρχίσει να λειτουργεί το 2018, οπότε και οι εκπρόσωποι του ΕSΟ ελπίζουν ότι θα αρχίσουν να παίρνουν «απαντήσεις  για τα πιο πιεστικά αναπάντητα  ερωτήματα της Αστρονομίας» .

Η τοποθεσία στην οποία θα κατασκευαζόταν υπήρξε θέμα ενδελεχών ερευνών. Το ΕSΟ είχε καταλήξει μεταξύ της ερήμου Ατακάμα της Χιλής και του Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά. Η Ατακάμα επελέγη διότι αποτελεί μια από τις πιο ξηρές περιοχές του πλανήτη, με αποτέλεσμα να επικρατούν στην ατμόσφαιρά της εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υδρατμών, κάτι που θα διευκολύνει τη λειτουργία του τηλεσκοπίου. Επιπλέον, η περιοχή απολαμβάνει τουλάχιστον 320 ανέφελες νύχτες ετησίως, γεγονός που εγγυάται τέλειες συνθήκες για παρατήρηση.