Το τέλος της όποιας αναπτυξιακής πολιτικής εφαρμόσθηκε ώς τώρα για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης σηματοδότησε η Σύνοδος των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου στη Νότια Κορέα το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Το τέλος  της όποιας αναπτυξιακής πολιτικής εφαρμόσθηκε ώς τώρα για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης σηματοδότησε η Σύνοδος των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου στη Νότια Κορέα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι αγορές και ο κίνδυνος μιας κρίσης λόγω του συσσωρευμένου χρέους στην Ευρώπη φόβισαν τους 20 «μεγάλους» που υπέδειξαν σε χώρες με «σοβαρές δημοσιονομικές προκλήσεις» να επιταχύνουν την προσαρμογή τους. Ξέχασαν ότι μέχρι πριν από ενάμιση μήνα οι ίδιοι ζητούσαν να μην εγκαταλειφθούν απότομα τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, αλλά μόνο αφού έχει διασφαλισθεί η αναπτυξιακή διαδρομή των οικονομιών.

Μοναδικός διαφωνών στη γραμμή αυτή ήταν ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Τ. Γκάιτνερ, ο οποίος φοβάται ότι οι ανισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο θα επιδεινωθούν αν οι χώρες με εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία, περιορίσουν, αντί να ενισχύσουν, την εσωτερική τους ζήτηση.

Πλην όμως ο κ. Γκάιτνερ, όπως και ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντ. Στρος-Καν που κινήθηκε στην ίδια γραμμή, δεν εισακούσθηκε. Η Γερμανία ήδη ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας και οι ανισορροπίες αναμένεται πράγματι να επιδεινωθούν, με την Ελλάδα να είναι ένα από τα πρώτα θύματα, αφού οι εξαγωγές της δύσκολα θα μπορέσουν να φθάσουν στις γερμανικές αγορές.

Αν η ευρωζώνη βυθιστεί στην ύφεση λόγω λιτότητας, η Ελλάδα θα χάσει και την τελευταία της ελπίδα να στηρίξει την ανάπτυξή της στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Και τότε το πρόγραμμά της για δημοσιονομική εξυγίανση θα τιναχθεί στον αέρα.

(από την εφημερίδα "Τα Νέα", 7/6/2010)