Τα πράσινα καύσιμα μπορούν να γίνουν και τα φθηνότερα αν εφαρμοστούν τα σχέδια για έναν πανευρωπαϊκό φόρο στην ενέργεια
Τα πράσινα καύσιμα μπορούν να γίνουν και τα φθηνότερα αν εφαρμοστούν τα σχέδια για έναν πανευρωπαϊκό φόρο στην ενέργεια, ο οποίος θα βοηθήσει και τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα τεράστια χρέη τους χωρίς να αυξήσουν τη φορολογία. Σύμφωνα με σχέδια εγγράφων που έφθασαν στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στο μικροσκόπιο την πρόταση για πανευρωπαϊκό φόρο ενέργειας ύψους 240 δισ. ευρώ.

Οι χώρες της Ευρώπης ανθίστανται κατά παράδοση σθεναρά στην παρέμβαση των Βρυξελλών σε θέματα φορολογίας. Ωστόσο, η επανεξέταση της πρότασης ίσως δώσει την ευκαιρία για εποικοδομητική παρέμβαση, βοηθώντας κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας να μειώσουν πιο εύκολα τα ελλείμματα. Αν εγκριθεί από τους ηγέτες της Ε. Ε., η πρόταση μπορεί να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή μεταξύ 2013 και 2018, επιβάλλοντας ελάχιστους φορολογικούς συντελεστές σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας. Οι αγρότες μπορούν να λάβουν απαλλαγή.

Φιλοσοφία των σχεδίων της Επιτροπής, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της για φορολογικά θέματα, Εμερ Τρέινορ, «δεν είναι να αυξηθούν οι φόροι, αλλά να αναδιαρθρωθούν με τρόπο τον οποίο να μπορούν να κατανοήσουν και να διαχειρισθούν οι καταναλωτές.

Οι τελευταίοι θα μπορούν να μειώσουν τον φόρο που καλούνται να καταβάλουν αλλάζοντας συμπεριφορά και εξοικονομώντας ενέργεια». Μέτρα λαμβάνονται για να βοηθηθούν τα φτωχά νοικοκυριά, που είθισται σήμερα να πληρώνουν αναντίστοιχα υψηλό μερίδιο του εισοδήματός τους για θέρμανση.

Εν ολίγοις, δύο είναι οι συνιστώσες του φόρου. Πρώτη, ένας φόρος βάσει του ενεργειακού περιεχομένου του καυσίμου και όχι, όπως σήμερα, βάσει του όγκου του. Δεύτερη, ένας φόρος εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που συζητείται στη βάση των 4-30 ευρώ ανά τόνο. Σημειωτέον ότι φόρο στον άνθρακα έχουν επιβάλει ήδη η Δανία, η Σουηδία και η Ιρλανδία, ενώ Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία διαθέτουν ποικίλους οικο-φόρους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 05/06/2010)