Το 2013 Ξεκινά η Κατασκευή του South Stream

Έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream το 2013 είναι η Gazprom, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, όλα τα έως τώρα χρονοδιαγράμματα της προεργασίας έχουν τηρηθεί και έχουν ολοκληρωθεί οι αναγνωριστικές τεχνικές μελέτες στη Μαύρη Θάλασσα, κάτω από την επιφάνεια της οποίας θα περνά ο αγωγός
energia.gr
Πεμ, 10 Ιουνίου 2010 - 09:38
Έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream το 2013 είναι η Gazprom, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, όλα τα έως τώρα χρονοδιαγράμματα της προεργασίας έχουν τηρηθεί και έχουν ολοκληρωθεί οι αναγνωριστικές τεχνικές μελέτες στη Μαύρη Θάλασσα, κάτω από την επιφάνεια της οποίας θα περνά ο αγωγός.

Ο South Stream θα ξεκινά από το Νοβοροσίσκ και το θαλάσσιο τμήμα του θα καταλήγει στη Βάρνα.

«Τα αποτελέσματα αυτής της προκαταρκτικής εργασίας και η τεράστια εμπειρία της Gazprom θα επιτρέψουν να ξεκινήσουμε την πρακτική υλοποίηση του South Stream το 2013», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα, τη δυνατότητα υλοποίησης και την αναγκαιότητα του αγωγού, πέραν αυτού έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, που επιτρέπουν να λέμε ότι ο South Stream είναι ένα έργο, που ήδη υλοποιείται στη ζωή», δήλωσε ο κ. Μίλερ.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό της εταιρείας, την άνοιξη του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική-οικονομική μελέτη βιωσιμότητας του έργου και περί τον Δεκέμβριο του 2015 ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία. Το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα έχει περίπου 900 χιλιόμετρα μήκος και μέγιστο βάθος δύο χιλιόμετρα. Οι επενδύσεις για την υλοποίησή του υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου 2009 αποφασίστηκε ο διπλασιασμός του όγκου του αερίου που θα διοχετεύεται από 31 σε 62 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Έως τώρα έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και Αυστρίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (17-19 Ιουνίου) αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της ιταλικής Eni, που είχαν την αρχική πρωτοβουλία για παραχώρηση μεριδίου από 10% στη γαλλική EdF, η οποία θα έχει υπό τον έλεγχό της εντέλει το 20% του αγωγού.