Την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις οροφές όλων των εργοστασίων εμφιάλωσής της στην Ιταλία ανακοίνωσε η Coca-Cola 3Ε στο πλαίσιο εγκαινίων ενός συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ*) στο εργοστάσιό της στην περιοχή Nogara, κοντά στην πόλη Βερόνα της Ιταλίας
Την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις οροφές όλων των εργοστασίων εμφιάλωσής της στην Ιταλία ανακοίνωσε η Coca-Cola 3Ε στο πλαίσιο εγκαινίων ενός συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ*) στο εργοστάσιό της στην περιοχή Nogara, κοντά στην πόλη Βερόνα της Ιταλίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και η εφαρμογή της τεχνολογίας ΣΗΘ πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την ContourGlobal, έναν διεθνή πάροχο ενεργειακά αποδοτικών λύσεων. Οι ηλιακοί συλλέκτες οροφής θα έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 10 μεγαβάτ (ή 75 εκατομμύρια κιλοβατώρες). Χάρη στην ισχύ ΣΗΘ που παράγεται στο εργοστάσιο στη Nogara, ο ρυθμός αποδοτικότητας του εργοστασίου ανήλθε στο 83% και οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 66%. Το εργοστάσιο ΣΗΘ στην περιοχή Nogara αποτελεί επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Πρωτοπορία

Η Coca-Cola 3Ε είναι η πρώτη εταιρεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μη αλκοολούχων ποτών που εισήγαγε τη χρήση τεχνολογίας ΣΗΘ το 2006, με τη λειτουργία του εργοστασίου στην Ουγγαρία. Η μείωση κατά 43% των εκπομπών CO2 που επιτεύχθηκε τον πρώτο χρόνο ώθησε την εταιρεία να προγραμματίσει την ανάπτυξη 15 ακόμα μονάδων σε 12 χώρες, αποσκοπώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20%, πολύ πριν από το έτος 2020 που έχει θέσει η Ε.Ε. ως τελική προθεσμία για τη βιομηχανία.

Εκτός από τις μονάδες ΣΗΘ στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιταλία, η 3Ε σχεδιάζει τη λειτουργία τριών μονάδων το 2010 και επτά επιπλέον το 2011.

(από την "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 08/06/2010)