¨Πάμε σωστά¨ ήταν η ετυμηγορία του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε μία αισιόδοξη εκτίμηση - δήλωση και ορθώς έπραξε, γιατί είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε αισιοδοξία τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην οικονομία. Ανταποκρίνεται, όμως, στην πραγματικότητα;
¨Πάμε σωστά¨ ήταν η ετυμηγορία του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε μία αισιόδοξη εκτίμηση - δήλωση και ορθώς έπραξε, γιατί είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε αισιοδοξία τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην οικονομία. Ανταποκρίνεται, όμως, στην πραγματικότητα;

Και ναι και όχι. Ναι γιατί η εκτέλεση του προϋπολογισμού βαδίζει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο.

Ναι γιατί οι περικοπές των δαπανών είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες και αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να είναι ακόμα μεγαλύτερες τους επόμενους μήνες αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.Όμως, τα έσοδα είναι χαμηλότερα του στόχου και ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι θα πάνε καλύτερα, πράγμα που μπορεί να γίνει αφού έρχονται νέοι φόροι, ενώ και ορισμένοι που έχουν επιβληθεί δεν έχουν ακόμα αποδώσει όσα μπορούν.

Θα μπορούσαν, όμως να είναι τώρα καλύτερα αν οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες που, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος από την αρχή της θητείας του ήταν διαλυμένες, είχαν αναδιοργανωθεί αμέσως και είχαν αναλάβει συγκεκριμένη δράση με συγκεκριμένους στόχους για την είσπραξη δεκάδων δις, από οφειλέτες, φοροφυγάδες, λαθρέμπορους και πολλές άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που δεν πληρώνουν.

Η απάντηση στην εκτίμηση του υπουργού είναι όχι όταν δούμε τη μείωση του ΑΕΠ, το άλμα του πληθωρισμού, την πτώση των επενδύσεων, τη καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας, την καχεξία της αγοράς και γενικότερα την ύφεση. Παρήγορη η εκτίμησή του ότι η τελευταία δεν θα φθάσει στο 4%, αλλά δεν μας καθησυχάζει. 

Για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, να πεισθούν οι πολίτες ότι δεν υπάρχει φόβος χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή (πραγματικά δεν υπάρχει εκτός κι΄ αν αποφασίσουμε να αυτοκτονήσουμε συλλογικά ως λαός), να ενεργοποιηθούν το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος, να πάρει μπροστά η οικονομική μηχανή.

Δύσκολα πράγματα όσο η κυβέρνηση επιμένει να κινείται με ανατολίτικους ρυθμούς.

(από www.imerisia.gr, 10/06/2010)