«Παγώνει» η Βουλγαρία την κατασκευή του δεύτερου αντιδραστήρα στο Μπέλενε όπως ανακοίνωσε, την ίδια μέρα με την απόσυρση από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσωφ, λόγω της έλλειψης εγγυήσεων σχετικά με τη αποδοτικότητα του σχεδίου. «Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η Βουλγαρία θα πάρει πίσω τα χρήματα που θα επενδύσει στον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε αμέσως και να συζητήσουμε με οποιονδήποτε που μπορεί να μού υποδείξει μία τιμή. Ο, τιδήποτε άλλο είναι απλά κενά λόγια» δήλωσε ο κ. Μπορίσωφ μετά από τη συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών – μελών της Ε.Ε. στη Σόφια
«Παγώνει» η Βουλγαρία την κατασκευή του δεύτερου αντιδραστήρα στο Μπέλενε όπως ανακοίνωσε, την ίδια μέρα με την απόσυρση από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσωφ, λόγω της έλλειψης εγγυήσεων σχετικά με τη αποδοτικότητα του σχεδίου.

«Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η Βουλγαρία θα πάρει πίσω τα χρήματα που θα επενδύσει στον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε.

Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε αμέσως και να συζητήσουμε με οποιονδήποτε που μπορεί να μού υποδείξει μία τιμή. Ο, τιδήποτε άλλο είναι απλά κενά λόγια» δήλωσε ο κ. Μπορίσωφ μετά από τη συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών – μελών της Ε.Ε. στη Σόφια. Συμπλήρωσε ότι «η Βουλγαρία παγώνει την κατασκευή του Μπέλενε, γιατί συνεχίζουμε την αναζήτηση ξένου στρατηγικού επενδυτή».

Ιδιαίτερα τόνισε το κόστος του πυρηνικού σταθμού σε σύγκριση με τη συμφωνία ύψους 20 δις δολαρίων που υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων του πρώτου πυρηνικού σταθμού σε τουρκικό έδαφος.

«Αν κάποιος μού πει ότι μπορώ να πάρω 26 δις λέβα για την κατασκευή του Μπέλενε και ότι στη συνέχεια θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας, ας με κατηγορήσει για καθυστέρηση του σχεδίου. Αυτήείναιηοικονομικήισορροπία», δήλωσεοκ. Μπορίσωφ.

Την κατασκευή του σταθμού είχε αναλάβει η ρωσική  Atomstroyexport, ενώ ας σημειωθεί ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει προσφέρει δανειοδότηση ύψους 4 δις ευρώ την άνοιξη του 2009 και 2 δις ευρώ την άνοιξη του 2010, μέχρι η Βουλγαρία να διασφαλίσει τη συνέχιση της κατασκευής, μετά και την απόσυρση της γερμανικής RWE (φθινόπωρο 2009).

Ωστόσο, ο κ. Μπορίσωφ κατέστησε σαφές, στα πλαίσια μίας ξεκάθαρης αντιρωσικής στροφής,  ότι η Βουλγαρία θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή από τη Δυτική Ευρώπη.