Ας υποθέσουμε ότι είστε μη κρατικοδίαιτος επιτυχημένος επιχειρηματίας (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) και το πεδίο σας είναι η κατασκευή μεγάλων ακινήτων στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείστε, δηλαδή, στο real estate και προσφάτως αναλάβατε να κατασκευάσετε τρία πολυσινεμά για μια ξένη κινηματογραφική εταιρεία στην οποία και θα τα μισθώσετε. Η σύμβαση ήταν πολύ δύσκολη, διότι οι οι απαιτήσεις της ξένης εταιρείας ήταν να κτίσετε τα ακίνητά σας με προδιαγραφές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της (τεράστιες αίθουσες χωρίς κολώνες, επικλινείς ορόφους, εξαιρετικά κοστοβόρα ηχομόνωση και κλιματισμό κ. λπ.)
Ας υποθέσουμε ότι είστε μη κρατικοδίαιτος επιτυχημένος επιχειρηματίας (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) και το πεδίο σας είναι η κατασκευή μεγάλων ακινήτων στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείστε, δηλαδή, στο real estate και προσφάτως αναλάβατε να κατασκευάσετε τρία πολυσινεμά για μια ξένη κινηματογραφική εταιρεία στην οποία και θα τα μισθώσετε.

Η σύμβαση ήταν πολύ δύσκολη, διότι οι οι απαιτήσεις της ξένης εταιρείας ήταν να κτίσετε τα ακίνητά σας με προδιαγραφές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της (τεράστιες αίθουσες χωρίς κολώνες, επικλινείς ορόφους, εξαιρετικά κοστοβόρα ηχομόνωση και κλιματισμό κ. λπ.). Η συμφωνία ωστόσο επετεύχθη, καθώς η ξένη εταιρεία απεδέχθη τον μόνο όρο που εσείς θέσατε ως επενδυτής - κατασκευαστής. Δηλαδή να υποχρεωθεί ως μισθώτρια να παραμείνει στα ακίνητά σας για τουλάχιστον 10 χρόνια, αποδεχόμενη ρητώς να μην καταγγείλει σε αυτό το διάστημα τη σύμβαση. Και τούτο διότι επείσθη ότι θα ήταν αδύνατο σε σας να νοικιάσετε τα συγκεκριμένα ακίνητα σε άλλη εταιρεία ή για άλλη χρήση και ότι χρειάζεστε μια τουλάχιστον 10ετή διασφάλιση για να «αποσπάσετε» τα αναγκαία τραπεζικά δάνεια για να τα κτίσετε.

Ε, λοιπόν, αν ήσασταν ένας τέτοιος επιχειρηματίας -και πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί- από χθες η κ. Λούκα Κατσέλη βάλθηκε να σας καταστρέψει! Διότι ο νόμος που έφερε στη Βουλή επιτρέπει πλέον στις μισθώτριες εταιρείες να καταγγέλλουν τις συμβάσεις τους, ακόμη και αν έχουν δεσμευθεί για το αντίθετο! «Ο μισθωτής μπορεί μετά την πάροδο ενός έτους να καταγγείλει τη μίσθωση», δίνοντας «στον εκμισθωτή ως αποζημίωση ποσό ίσο με ένα μηνιαίο μίσθωμα» (!) αναφέρει ο νόμος που ψηφίσθηκε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «δικαίωμα καταγγελίας έχει ο μισθωτής ακόμη και αν έχει παραιτηθεί της άσκησής του».

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;. Οτι από χθες όλοι όσοι δρατηριοποιούνται ως κατασκευαστές - επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα βρίσκονται ξαφνικά επί ξύλου κρεμάμενοι. Και τούτο, διότι οι μεγάλες μισθώτριες εταιρείες (που συνήθως είναι πολυεθνικές) θα μπορούν πλέον να καταγγέλλουν τις συμβάσεις τους αδιαφορώντας αν οι επενδυτές των ακινήτων τους είναι εκτεθειμένοι με δάνεια έναντι των τραπεζών.
Γιατί η κ. Κατσέλη αποφάσισε να παρέμβει σε συμφωνίες ιδιωτών, ένας Θεός το ξέρει. Πιθανώς επείσθη ότι με αυτόν τον τρόπο οι μισθώτριες εταιρείες θα μπορούν εκβιαστικά να επιτύχουν καλύτερα ενοίκια και έτσι να χαμηλώσουν τις τιμές στα προϊόντα τους. Τους επενδυτές, ωστόσο, και τα δάνειά τους, τα σκέφτηκε η υπουργός; Για την Ιστορία επισημαίνεται ότι 22 ελληνικές και ξένες εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, με επιστολή τους στην κ. Κατσέλη υπογράμμισαν την ευθεία αδικία σε βάρος τους, αλλά και τον κίνδυνο ματαίωσης όλων των σχετικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Εκείνη, ωστόσο, ουδόλως «εκάμφθη». Κατά τα άλλα, όλοι αναμένουμε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης...

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 10/06/2010)