Την ιδέα της οικονομικής κυβερνήσεως της ευρωζώνης για τον συντονισμό των επί μέρους δημοσιονομικών πολιτικών και την προάσπιση του ενιαίου νομίσματος υπερασπίσθηκε χθες η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ την ώρα που ο υπουργός Αμύνης Ερβέ Μορέν ανακοίνωσε περικοπές ύψους 5 δις ευρώ στις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Παρίσι - Την ιδέα της οικονομικής κυβερνήσεως της ευρωζώνης για τον συντονισμό των επί μέρους δημοσιονομικών πολιτικών και την προάσπιση του ενιαίου νομίσματος υπερασπίσθηκε χθες η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ την ώρα που ο υπουργός Αμύνης Ερβέ Μορέν ανακοίνωσε περικοπές ύψους 5 δις ευρώ στις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

«Πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά την αναγκαιότητα μιας οικονομικής κυβερνήσεως, η οποία θα καθοδηγή πραγματικά (την οικονομική πολιτική) και δεν θα είναι απλώς ελεγκτής των τραπεζών και των αγορών, αλλά ένα αποτελεσματικό και συντονιστικό εκτελεστικό όργανο», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι επιφυλακτική έναντι της ιδέας της δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών θεσμών, θεωρώντας ότι αυτοί μπορεί να πλήξουν την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Η Λαγκάρντ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξη ευελιξία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, καθώς δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με την προσέγγιση της Γαλλίας, ενώ παραδέχθηκε ότι η χώρα της «δεν είναι ακόμη σε θέση να δώση ακριβείς απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καθορισθή ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή ο αριθμός των χωρών που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση αυτή».

Εν τω μεταξύ, μετά την δήλωση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ότι θα χρειασθή περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 45 δις ευρώ έως το 2013 για να επιστρέψη το δημοσιονομικό έλλειμμα στο όριο του 3% του ΑΕΠ, ο υπουργός Αμύνης Ερβέ Μορέν ανακοίνωσε χθες ότι η Γαλλία θα περικόψη κατά περίπου 5 δις ευρώ, σε διάστημα τριών ετών, τον αμυντικό της προϋπολογισμό, στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού του δημοσίου ελλείμματος. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune, ο Μορέν διευκρίνισε ότι το βάρος θα παραμείνη στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν κυρίως από τις διοικητικές δαπάνες.