Η Ολομέλεια αποφάσισε την Τετάρτη (16.06.10) την ίδρυση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με στόχο να προετοιμάσει τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης. Η επιτροπή που θα αρχίσει τις εργασίες της τον Ιούλιο του 2010, θα επεξεργαστεί τις προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό του ΕΚ και θα προτείνει τρόπους άντλησης δημοσιονομικών πόρων για τον προϋπολογισμό της Ένωσης

Η Ολομέλεια αποφάσισε την Τετάρτη (16.06.10) την ίδρυση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με στόχο να προετοιμάσει τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης. Η επιτροπή που θα αρχίσει τις εργασίες της τον Ιούλιο του 2010, θα επεξεργαστεί τις προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό του ΕΚ και θα προτείνει τρόπους άντλησης δημοσιονομικών πόρων για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το μέλλον. Τα μέλη της νέας επιτροπής έγιναν γνωστά την Πέμπτη (17.06.10) κατόπιν ψηφοφορίας.

Η ειδική επιτροπή αποτελείται από 50 μέλη και το κύριο έργο της θα είναι να προετοιμάσει τις "δημοσιονομικές προοπτικές", δηλαδή το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2013. Το τρέχον μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο καλύπτει την περίοδο 2007-2013.

 

Η επίσημη περιγραφή των καθηκόντων της νέας επιτροπής είναι να εργαστεί σχετικά με "τις προκλήσεις πολιτικής και τους δημοσιονομικούς πόρους για μια βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2013". Η επιτροπή θα έχει 6 κύριες αρμοδιότητες:

 

 

να ορίσει τις προτεραιότητες του ΕΚ σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ τόσο σε πολιτικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο,

 

να εκτιμήσει τους χρηματοδοτικούς πόρους που απαιτούνται για να επιτύχει η ΕΕ τους στόχους της,

 

να ορίσει τη διάρκεια του προσεχούς ΠΔΠ (το οποίο κατά παράδοση είναι επταετούς διάρκειας, όμως οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να το προσαρμόσουν εις τρόπον ώστε να αντιστοιχεί στην πενταετή εντολή του ΕΚ και της Επιτροπής),

 

να προτείνει, σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τους στόχους, μία δομή γα το μελλοντικό ΠΔΠ,

 

να χαράξει κατευθυντήριες γραμμές για την κατανομή πόρων ανάμεσα στους διάφορους τομείς δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ,

 

να καθορίσει το σύνδεσμο ανάμεσα στην αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ και στην ανασκόπηση των δαπανών ώστε να παρασχεθεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμών μια γερή βάση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με θέμα το νέο ΠΔΠ.

 

Η επιτροπή θα παρουσιάσει έκθεση με τα αποτελέσματα των εργασιών της και θα την υποβάλλει για έγκριση από το ΕΚ πριν από τον Ιούλιο του 2011, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το επόμενο ΠΔΠ. Η νέα ειδική επιτροπή θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου Ολομέλειας, 5-8 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Στη συνεδρίαση αυτή τα μέλη της θα εκλέξουν Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και έναν εισηγητή.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚ διαθέτει ήδη μια ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η νέα ειδική επιτροπή που ιδρύεται θα αναλάβει επίσης τη συνέχεια του έργου της επιτροπής αυτής. Υπενθυμίζεται επίσης ότι για την προετοιμασία του τρέχοντος ΠΔΠ 2007-2013, το ΕΚ είχε συστήσει προσωρινή ειδική επιτροπή την περίοδο 2004-2005.