Πριν από το ατύχημα στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP και της «Transocean Deepwater Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού και την τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή, λίγοι είχαν ακούσει τη «Nalco», η οποία είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία χημικού καθαρισμού που βοηθά τις εταιρείες νερού, χαρτιού και ενέργειας να μειώσουν το κόστος τους, να περιορίσουν τις βλαβερές εκπομπές στο περιβάλλον

Πριν από το ατύχημα στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP και της « Transocean Deepwater Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού και την τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή, λίγοι είχαν ακούσει τη «Nalco», η οποία είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία χημικού καθαρισμού που βοηθά τις εταιρείες νερού, χαρτιού και ενέργειας να μειώσουν το κόστος τους, να περιορίσουν τις βλαβερές εκπομπές στο περιβάλλον και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

Χρειάστηκε μια πρωτοφανής σε μέγεθος περιβαλλοντική καταστροφή για να γίνει ευρέως γνωστή η «Nalco», καθώς η BP ζήτησε τη συνδρομή της στον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, που έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε πραγματικό εφιάλτη. Ο κ. Ερικ Φάιργουολντ, διευθύνων σύμβουλος της «Nalco», δηλώνει ότι η εταιρεία του έχει ριχτεί με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.

Μετά τη σύμφωνη γνώμη της BP, έχει ελευθερώσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο γαλόνια διαλυτικού πετρελαίου στη θάλασσα. Παράλληλα οι πωλήσεις της «Nalco» εκτοξεύονται και το όνομά της κερδίζει σε κύρος στην παγκόσμια αγορά. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι δεσμοί της με τις πετρελαϊκές εταιρείες μπαίνουν στο μικροσκόπιο, καθώς και στο διαλυτικό που χρησιμοποιεί. Όπως και να 'χει, η εταιρεία σε τελική ανάλυση θα βγει μάλλον κερδισμένη από την όλη υπόθεση. Το 2009 η «Nalco» ανακοίνωσε ότι κατείχε το 33% της αγοράς παροχής υπηρεσιών με χημικά σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλες, τις οποίες βοηθά να μειώσουν το κόστος, σε μια παγκόσμια αγορά 4,3 δισ. δολαρίων. Τυπικά λιγότερο από το 1% των κερδών της εταιρείας προέρχεται από την πώληση διαλυτικών. Αμέσως μόλις η BP ζήτησε τις υπηρεσίες της «Nalco», αεροπλάνα της εταιρείας άρχισαν να ρίχνουν το διαλυτικό Corexit στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο κ. Φάιργουολντ έδωσε προτεραιότητα στο θέμα και τα εργοστάσια της εταιρείας στις πόλεις Σούγκαρλαντ, Τέξας και Γκάριβιλντ αύξησαν την παραγωγή του συγκεκριμένου διαλυτικού. Οι ρίψεις ξεκίνησαν μόλις δύο μέρες μετά τη δημιουργία της πετρελαιοκηλίδας, παρά την ειδοποίηση τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, οι πωλήσεις του Corexit πρόκειται να φτάσουν τα 40 εκατ. δολάρια - από 2 εκατ. δολάρια που ήταν οι συνηθισμένες ετήσιες πωλήσεις του προϊόντος.

Οι δεσμοί με τις πετρελαϊκές εταιρείες

Η ειδοποίηση της BP, μάλιστα, ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της «Nalco» ήδη είχε αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για συνεργασίες με πετρελαϊκές εταιρείες. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους πρώτους μήνες του 2010, ο 50χρονος χημικός μηχανικός, ο οποίος επί 27 έτη εργαζόταν στην «DuPont», είχε δηλώσει ότι η εταιρεία επρόκειτο να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η BP και άλλες πετρελαϊκές σκόπευαν να δραστηριοποιηθούν στο Ιράκ, για το οποίο μάλιστα πρόσφατα η BP είχε κερδίσει συμβόλαιο. Η «Nalco» έχει επίσης δεσμούς με την «Exxon», με την οποία δημιούργησε μια κοινοπραξία το 1994. Οταν μάλιστα συνέβη το ατύχημα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αλάσκα το 1989, η «Exxon» είχε χρησιμοποιήσει μια παλαιότερη έκδοση του Corexit για να αντιμετωπίσει τη διαρροή.

(από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», 11/7/2010)