Φως στο τούνελ διαφαίνεται για την BP, η οποία ίσως κατορθώσει να σταματήσει την διαρροή πετρελαίου από το πηγάδι της στον Κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Αυτό «φάνηκε» αμέσως στην τιμή της μετοχής του βρετανικού πετρελαϊκού ομίλου, που ενισχύθηκε πάνω από 9%, ξεπερνώντας τις 400 πένες, για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα, ευνοημένη και από τις φήμες για πώληση περιουσιακών στοιχείων της, που θα τη βοηθήσουν να πληρώσει το κόστος καθαρισμού και αποζημιώσεων

Φως στο τούνελ διαφαίνεται για την BP, η οποία ίσως κατορθώσει να σταματήσει την διαρροή πετρελαίου από το πηγάδι της στον Κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Αυτό «φάνηκε» αμέσως στην τιμή της μετοχής του βρετανικού πετρελαϊκού ομίλου, που ενισχύθηκε πάνω από 9%, ξεπερνώντας τις 400 πένες, για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα, ευνοημένη και από τις φήμες για πώληση περιουσιακών στοιχείων της, που θα τη βοηθήσουν να πληρώσει το κόστος καθαρισμού και αποζημιώσεων.

Κατασκευή
Η ΒΡ πραγματοποίησε χθες τεστ πίεσης, και με βάση την επιτυχία του θα μπορέσει να σταματήσει την διαρροή τοποθετώντας βαλβίδες σε ειδική κατασκευή βάρους 75 τόνων που σκοπεύει να τοποθετήσει στην κορυφή του πηγαδιού, όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Θαντ Άλεν, επικεφαλής του εγχειρήματος. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Άλεν, εξακολουθεί να είναι αναγκαίο το «πηγάδι ανακούφισης» που κατασκευάζει η εταιρία για να κλείσει μόνιμα το πηγάδι.

Η πετρελαιοπηγή Μακόντο της ΒΡ διαχέει στον ωκεανό 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το χθεσινό τεστ, που παρακολουθούσαν σεισμικοί αισθητήρες στην επιφάνεια της θάλασσας, θα δείξει εάν η τρύπα του πηγαδιού μπορεί να αντέξει την πίεση σε περίπτωση που κλείσει το πηγάδι. Πάντως, όπως όλα έδειχναν χθες, οι πιθανότητες ήταν αυξημένες να μπορέσει η ΒΡ να κλείσει τελικά το πηγάδι, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να οδεύει προς την καλύτερη επίδοσή της από τον Νοέμβριο του 2008, αν και εξακολουθεί να είναι 40% χαμηλότερα της αξίας που είχε πριν το ξεκίνημα της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, τον Απρίλιο.

Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 3,5 δισ. δολάρια, για καθαρισμό και αποζημιώσεις, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, η ExxonMobil θέλει να εξαγοράσει τον βρετανικό πετρελαϊκό όμιλο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την αμερικανική ενεργειακή Apache, για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του, ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, θετικές εκπλήξεις αναμένονται αυτήν την περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών, από αμερικανικές εταιρείες που συνδέονται με τον καθαρισμό της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13/07/2010)