Ελέγχοντας μονοπωλιακά τους διακόπτες της ΔΕΗ, ο κ. Φωτόπουλος απείλησε την κοινωνία με σκοτάδι, ακόμα και με αίμα, αν η κυβέρνηση απελευθερώσει την ενέργεια, πουλώντας παραγωγικές μονάδες. Δεν είναι η πρώτη φορά. Στο παρελθόν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έχουν βυθίσει πολλές φορές τη χώρα στο σκοτάδι.

Ελέγχοντας μονοπωλιακά τους διακόπτες της ΔΕΗ, ο κ. Φωτόπουλος απείλησε την κοινωνία με σκοτάδι, ακόμα και με αίμα, αν η κυβέρνηση απελευθερώσει την ενέργεια, πουλώντας παραγωγικές μονάδες. Δεν είναι η πρώτη φορά. Στο παρελθόν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έχουν βυθίσει πολλές φορές τη χώρα στο σκοτάδι. Επιπλέον, έχουν κάνει καταλήψεις των γραφείων της ΔΕΗ, έχουν καλύψει αυθαίρετα με κουκούλες δημόσιες κάμερες, έχουν σπάσει πόρτες για να εισβάλουν σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. και να επιβάλουν βίαιη διακοπή, επειδή δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις. Πάντα ατιμώρητα.

Ο κ. Φωτόπουλος προσπαθεί να μας πείσει ότι «ο αγώνας μας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή». Ομως, αν ήταν τόσο αλτρουιστής όσο ισχυρίζεται, θα ανησυχούσε που στην Ελλάδα λειτουργεί το πιο ακριβό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Θα έδινε μάχη εναντίον του πλεονάζοντος προσωπικού (στη χώρα μας απασχολείται περίπου δυόμισι φορές το προσωπικό που απασχολείται στην Πορτογαλία για κάθε παραγόμενο Βατ). Θα αποποιούνταν τα προνόμια των εργαζομένων στη ΔΕΗ, μεταξύ άλλων το σχεδόν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κ. Φωτόπουλος δηλώνει πρόθυμος ακόμα και να πάει φυλακή για να υπερασπίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Ομως, όταν η κυβέρνηση επέβαλε περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, κατέβασε τους διακόπτες για να μας πείσει για το αντίθετο, ότι δηλαδή η ΔΕΗ δεν ανήκει στο Δημόσιο! Τους διακόπτες τους κατέβασε και όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να εντάξει τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ στο ΙΚΑ. Λογικό, αφού οι συντάξεις τους είναι εξωφρενικές. Τις πληρώνει βέβαια στο ακέραιο το Δημόσιο έναντι μιας υποχρέωσης, η οποία, κατά την οικονομολόγο Μιράντα Ξαφά, έχει πιθανόν ήδη ξοφληθεί!

Αλλά ακόμα και αν είχαν δίκιο, οι συνδικαλιστές δεν νομιμοποιούνται από πουθενά να επιβάλλουν την άποψή τους σε θέματα που δεν αφορούν αυτούς, αλλά όλη την κοινωνία. Δεν νομιμοποιούνται να υποκαθιστούν το κοινωνικό σύνολο χωρίς να το ρωτήσουν ή να έχουν εξουσιοδοτηθεί από αυτό. Εκβιάζουν ανεύθυνα, εκ του ασφαλούς, διότι τις συνέπειες των πράξεών τους δεν τις πληρώνουν αυτοί, αλλά οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πολιτών.

Ομως, ας μη ρίχνουμε τον ψόγο μόνο στους συνδικαλιστές. Η ασυδοσία τους και η ατιμωρησία τους καλύπτεται από τους πολιτικούς. Ισως θυμάται ο αναγνώστης ότι σε μια από τις οργισμένες εισβολές, με σπάσιμο πορτών, οι συνδικαλιστές συνοδεύονταν από βουλευτές όλων των κομμάτων τής τότε αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένης της σημερινής υπουργού κ. Ξενογιαννακοπούλου, παρέα με τον κ. Τσίπρα. Με αποτέλεσμα να διστάζει σήμερα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας, φοβούμενη την μήνιν του κ. Φωτόπουλου. Γιατί η μήνις; Διότι τότε θα χάσει το μονοπώλιο να κατεβάζει εκβιαστικά τους διακόπτες και να μας ρίχνει στο σκοτάδι. Αλλά και μόνο γι’ αυτό, οφείλει η κυβέρνηση του αριστερού ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει τον αντιμονοπωλιακό αγώνα της απελευθέρωσης της ενέργειας από τον κ. Φωτόπουλο και τους συν αυτώ. Και ας έχουν βγει από τα σπλάχνα του κόμματος.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 11/8/2010)