Μια ενδιαφέρουσα τροπή έδωσε η Ανγκελα Μέρκελ στη μακρά συζήτηση για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας- για ειρηνικούς βεβαίως σκοπούς. Η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας της για έναν και μόνο λόγο: για να τις φορολογήσει!
Μια ενδιαφέρουσα τροπή έδωσε η  Ανγκελα Μέρκελ στη μακρά συζήτηση για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας- για ειρηνικούς βεβαίως σκοπούς. Η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας της για έναν και μόνο λόγο: για να τις φορολογήσει! Κατά την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε επιστρέφοντας στο Βερολίνο από τις καλοκαιρινές διακοπές της η Μέρκελ επέμεινε στη φορολόγηση των (μεγάλων, είναι αλήθεια) κερδών της ενεργειακής βιομηχανίας της Γερμανίας που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Ιούνιο, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή της...

χρειάζεται τα 2,3 δισ. ευρώ που θα εισρέουν ετησίως στα ταμεία της. «Πρωταρχικός  στόχος μας είναι η μείωση των ελλειμμάτων... Η φορολόγηση της ενέργειας  είναι η μοναδική πρόταση που υπάρχει  σήμερα στο τραπέζι... Εναλλακτική  πρόταση δεν έχει καταθέσει προσώρας  κανείς...» δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος υπενθυμίζοντας την προσήλωσή της στις αρχές της «νέας φορολογικής ορθοδοξίας», που τείνει να επιβάλει πανευρωπαϊκώς.

Πρόκειται για μια φορολογική πολιτική που δεν συνάδει με τις αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού, οι οποίες διέπνεαν και ενέπνεαν τις συντηρητικές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης την τελευταία 30ετία. Διότι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που πρώτη η βαρόνη  Θάτσερ εισήγαγε στην Ευρώπη το 1979 υπαγόρευε τη μείωση της φορολόγησης και των φυσικών προσώπων και κυρίως των επιχειρήσεων, για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας από τις επιχειρήσεις και όχι από το κράτος και για την ανάπτυξη συνθηκών «υγιούς ανταγωνισμού». Η Ανγκελα Μέρκελ, αντί να μειώνει, αυξάνει τους φόρους!

Οχι, βέβαια, για να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να αναλάβει η κυβέρνησή της επιχειρηματικές πρωτοβουλίες (δημόσια έργα, ας πούμε) ούτε για να χρηματοδοτήσει την υγεία, την παιδεία ή για να ασκήσει αναδιανεμητική πολιτική του εθνικού εισοδήματος. Η «νέα φορολογική ορθοδοξία» αποβλέπει στην εξάλειψη των ελλειμμάτων και στη δημιουργία πλεονασμάτων και οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με τη συνδυαστική και ταυτόχρονη αύξηση των φορολογικών εσόδων και μείωση των δημόσιων δαπανών.

Στην πολιτική της αυτή η Μέρκελ έχει απέναντί της τους φορολογουμένους. Ολες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις πιστοποιούν την καταβαράθρωση της δημοτικότητας της ίδιας της καγκελαρίου, του κόμματός της (Χριστιανοδημοκράτες) αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών με το οποίο συγκυβερνά και το οποίο άλλωστε βρίσκεται σε δεινή ιδεολογικοπολιτική θέση καθώς ενστερνίζεται απολύτως τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Η πολιτική Μέρκελ έχει, όμως, απέναντί της και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας της. Οι επικεφαλής των γερμανικών βιομηχανικών κολοσσών, όπως της Siemens και της ΤhyssenΚrupp, αλλά και των τραπεζών (με πρώτο τον  Γιόζεφ Ακερμαν της Deutsche Βank) υπογράφουν ανοικτή επιστολή προς την καγκελάριο με την οποία την καλούν να επιδείξει... «κουράγιο και  ρεαλισμό»στην πολιτική της· να συνεχίσει, δηλαδή, με υψηλό φρόνημα τον αγώνα για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, αλλά να φανεί και ρεαλίστρια και «να μην απαιτεί από τις ενεργειακές  εταιρείες να καλύψουν το έλλειμμα του  προϋπολογισμού».

Η διεπαγγελματική αλληλεγγύη του Ακερμαν και των άλλων τραπεζιτών οφείλεται εν πολλοίς στον νέο τραπεζικό φόρο που πρόκειται να υιοθετήσει αύριο το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο για να εισπράττει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως η κυβέρνηση του Βερολίνου.

Εν πάση περιπτώσει την επιστολή για την ενέργεια υπογράφουν βεβαίως και οι επικεφαλής της Ε. ΟΝ και της RWΕ, των δύο μεγαλύτερων του κλάδου στη χώρα, που ενώ απειλούνταν με κλείσιμο μονάδων πυρηνικής ενέργειας τώρα απειλούνται με τη φορολόγησή τους. Διότι με νόμο οι 17 πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας επρόκειτο να κλείσουν ως το 2022. Η ίδια η Μέρκελ είπε ότι μελετά την παράταση της λειτουργίας τους κατά 4 ως 28 έτη. Την προσεχή Πέμπτη οι μάνατζερ της Ε. ΟΝ και της RWΕ θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους στην καγκελάριο, προτού συζητηθεί το θέμα της φορολόγησης των εταιρειών τους την 1η Σεπτεμβρίου στο υπουργικό συμβούλιο.

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 24/8/2010)