Μέρκελ: Θα Κατεδαφίσει το Σύμφωνο Σταθερότητας η Πρόταση για Αλλαγή Υπολογισμού των Ελλειμμάτων

Μέρκελ: Θα Κατεδαφίσει το Σύμφωνο Σταθερότητας η Πρόταση για Αλλαγή Υπολογισμού των Ελλειμμάτων
energia.gr
Πεμ, 26 Αυγούστου 2010 - 09:27
Αντίθετη στην πρόταση εννέα μελών της Ε.Ε. (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και Σουηδία) που θέλουν το κόστος από τις επιχειρούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις να συνυπολογίζονται εφεξής στα δημόσια ελλείμματα δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ
Αντίθετη στην πρόταση εννέα μελών της Ε.Ε. (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και Σουηδία) που θέλουν το κόστος από τις επιχειρούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις να συνυπολογίζονται εφεξής στα δημόσια ελλείμματα δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Η μέθοδος αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται τα δημόσια ελλείμματα όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Προσωπικά, διστάζω πολύ», δήλωσε η κα. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα, προσθέτοντας ότι «Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη αφενός, αφετέρου φοβούμαι ότι κατατείνει στην κατεδάφιση του Συμφώνου της Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το αντίθετο απ' ό,τι μας χρειάζεται, σήμερα».

Εξάλλου, τόνισε ότι πρέπει πρώτα να «αντλήσουμε διδάγματα από την παρούσα κρίση και τότε ας αλλάξουμε τις συνθήκες, αλλά με την έννοια του να επιβάλλονται κυρώσεις, όταν το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας παραβιάζεται».

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου της ότι για το θ’εμα θα απαντήσει εν καιρώ ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρεν.  Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το θέμα επανήλθε ξανά στην επικαιρότητα με την επίσημη επίσκεψη που έκανε στο Βερολίνο της πρωθυπουργού της Σλοβακίας, κυρίας Ιβέτα Ραντίκοβα, η οποία επανέλαβε τις θέσεις αυτές σε κοινή συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ.