Βρετανία: Ξεκινάει τη Λειτουργία του το Μεγαλύτερο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στον Κόσμο

Βρετανία: Ξεκινάει τη Λειτουργία του το Μεγαλύτερο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στον Κόσμο
energia.gr
Τετ, 15 Σεπτεμβρίου 2010 - 17:01
Καθ’ όλα έτοιμο να λειτουργήσει είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο (offshore) αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην στη Βρετανία, ενώ άλλες εννέα χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη εγκαταστήσει ανάλογα πάρκα – και στις οποίες, δυστυχώς, δε συγκαταλέγεται η χώρα μας. Το βρετανικό offshore αιολικό πάρκο αποτελείται από 100 τεράστιες ανεμογεννήτριες ύψους 115 μ. η καθεμία, που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 12 χλμ. από τις ανατολικές ακτές της Αγγλίας
Καθ’ όλα έτοιμο να λειτουργήσει είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο (offshore) αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην στη Βρετανία, ενώ άλλες εννέα χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη εγκαταστήσει ανάλογα πάρκα – και στις οποίες, δυστυχώς, δε συγκαταλέγεται  η χώρα μας. 

Το βρετανικό offshore αιολικό πάρκο αποτελείται από 100 τεράστιες ανεμογεννήτριες ύψους 115 μ. η καθεμία, που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 12 χλμ. από τις ανατολικές ακτές της Αγγλίας.

Το μεγαλεπήβολο έργο, κόστους 1 δισ. ευρώ, πρόκειται να εγκαινιάσει επισήμως στις 23 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της χώρας Κρις Χιουν. Το πάρκο Τhanet, όπως ονομάζεται, θα καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 200.000 βρετανικών νοικοκυριών ετησίως και κατασκευάζεται από την σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall σε συνεργασία με το βρετανικό Δημόσιο.

Οι 100 ανεμογεννήτριές του, τύπου Vestas V90, έχουν συνολική ισχύ 300 ΜW, ενώ ο αριθμός τους προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί κατά 240 ακόμη ανεμογεννήτριες, με στόχο όλη η εγκατάσταση να καλύπτει το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Το Τhanet αποτελεί μέρος του πιο φιλόδοξου ενεργειακού προγράμματος που έχει αδειοδοτηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση: του αιολικού πάρκου London Αrray συνολικής ισχύος 1.000 ΜW.

Όπως σχολιάζει η διευθύντρια του κρατικού βρετανικού συνδέσμου RenewableUΚ Μαρία Μακάφερι, «Τα βρετανικά αιολικά πάρκα είναι πλέον τα καλύτερα στην κατηγορία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ προσθέτει ότι «η επιδίωξή μας είναι μελλοντικά παρόμοια αιολικά πάρκα να καλύπτουν το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία».

Το Τhanet θα έχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μεγαλύτερης υπεράκτιας αιολικής εγκατάστασης τόσο ως προς τον αριθμό των ανεμογεννητριών όσο και ως προς τη θαλάσσια έκταση την οποία θα καλύπτει, εκτοπίζοντας, έτσι, από την πρώτη θέση το πάρκο Ηorns Rev, 30 χλμ. ανοικτά των δυτικών ακτών της Δανίας, που αποτελείται από 91 ανεμογεννήτριες, οι οποίες καταλαμβάνουν έκταση 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλύπτοντας σήμερα το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μερίδιο 44%, ενώ δυναμικά στην αγορά έχουν μπει, πλην της Βρετανίας, η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ολλανδία. Σήμερα 17 υπεράκτια πάρκα είναι υπό κατασκευήν στην Ευρώπη με συνολική ισχύ 3.500 ΜW, εκ των οποίων τα μισά κατασκευάζονται στις βρετανικές θάλασσες, ενώ άλλα 52 έργα έχουν εξασφαλίσει άδεια κατασκευής συνολικής ισχύος περίπου 16.000 ΜW, με σχεδόν τη μισή από αυτήν την ισχύ να σχεδιάζεται στη Γερμανία.

Αιολικά προγράμματα με συνολική ισχύ 100 GW βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θεωρητικά θα μπορούν να καλύψουν ως και το 10% των ευρωπαϊκών αναγκών.