1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε προχθές η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου ότι θα διατεθεί συνολικά για την έρευνα στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μετά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Η Υπουργός τόνισε ότι «η νέα πολιτική για την έρευνα και τεχνολογία πρέπει να είναι κατ΄ εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Στον χώρο της έρευνας ως χώρα διαθέτουμε μια "Εθνική Ελλάδας" πολύ σημαντική»
1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε προχθές η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου ότι θα διατεθεί συνολικά για την έρευνα στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μετά την  πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας(ΕΣΕΤ). Η Υπουργός τόνισε ότι «η νέα πολιτική για την έρευνα και τεχνολογία πρέπει να είναι κατ΄ εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Στον χώρο της έρευνας ως χώρα διαθέτουμε μια "Εθνική Ελλάδας" πολύ σημαντική».

Η κα. Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι: «Το στοίχημα είναι όχι να απορροφηθούν οι χρηματοδοτήσεις γρήγορα, αλλά να απορροφηθούν σωστά», απαντώντας εμμέσως στις διαμαρτυρίες περί καθυστέρησης στη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω των αλλαγών στη διαδικασία αξιολόγησης με τη συμμετοχή καθηγητών από το εξωτερικό.

Όσον αφορά τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, πρόεδρος αναλαμβάνει ο επίτιμος διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, Σταμάτης Κριμιζής και μέλη του διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες με πολυετή δραστηριότητα στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Το ΕΣΕΤ εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τις θεματικές προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας, γνωμοδοτεί επί του τελικού σχεδίου του και προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση της εφαρμογής του. «Τα 2/3 από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά έτος, σε όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες, προέρχονται από την Καινοτομία και την Τεχνολογία. Επομένως, είναι βασικός τομέας που πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κριμιζής.

Όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχιλλέας Μητσός, «η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς ερευνητές, όμως το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Πρέπει να προβάλουμε την αριστεία, τον ανταγωνισμό, την άμιλλα με πλήρη διαφάνεια», επισήμανε, από την πλευρά του.

Δεν κόπασαν, ωστόσο, οι αντιδράσεις, των αρμόδιων φορέων έρευνας, καθώς σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, τα δύο κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των πανεπιστημιακών και των καθηγητών των ΤΕΙ, όπως και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, τόνισαν ότι «κινείται στα όρια της νομιμότητας» η επαναπροκήρυξη των όρων χρηματοδότησης για τα ερευνητικά προγράμματα «Θαλής» και «Αρχιμήδης» που αφορούν σε ερευνητικά έργα των ΑΕΙ και ΤΕΙ με συνολικό προϋπολογισμό 141 εκατ. ευρώ.