Μιλώντας, πριν λίγες μέρες σε διεθνές συνέδριο για την τρωτότητα των ηλεκτρικών δικτύων, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ, αναφέρθηκε σε μελέτη της ΝΑSΑ η οποία υποστηρίζει ότι το 2013 θα εκδηλωθεί μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα, από την οποία θα πληγεί σοβαρότατα ο πλανήτης. Αν και τα τελευταία χρόνια η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων από το 2011 θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος, έντονης αυτή τη φορά, δραστηριότητας
Μιλώντας, πριν λίγες μέρες σε διεθνές συνέδριο για την τρωτότητα των ηλεκτρικών δικτύων, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ, αναφέρθηκε σε μελέτη της ΝΑSΑ η οποία υποστηρίζει ότι  το 2013 θα εκδηλωθεί μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα, από την οποία θα πληγεί σοβαρότατα ο πλανήτης. Αν και τα τελευταία  χρόνια η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων από το 2011 θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος, έντονης αυτή τη φορά, δραστηριότητας. Η εκτίμηση των ειδικών της ΝΑSΑ είναι ότι το 2013 η ηλιακή δραστηριότητα θα φθάσει στο μέγιστο επίπεδό της, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν έντονες ηλιακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας στο Διάστημα γιγαντιαίες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Μία από αυτές τις εκλάμψεις που έχουν ονομαστεί «ηλιακές καταιγίδες» θα χτυπήσει με πρωτοφανή σφοδρότητα τη Γη, η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θεωρείται ότι θα είναι η πλέον σφοδρή ηλιακή καταιγίδα που έχει βιώσει ο πλανήτης μας τα τελευταία 145 χρόνια. Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα μιας τόσο σφοδρής καταιγίδας θα είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, καθώς και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Το  τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό μπλακάουτ που θα προκληθεί αναμένεται να είναι πολύωρο, ενώ δεν αποκλείεται τα προβλήματα να διαρκέσουν πολλές ημέρες ή ακόμη και μήνες. Σοβαρά προβλήματα επίσης εκτιμάται ότι θα ανακύψουν στις αερομεταφορές, στα νοσοκομεία αλλά και στα τραπεζικά συστήματα.
 
Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έχει ισχύ ανάλογη με 100 βόμβες υδρογόνου και απελευθερώνει ενέργεια 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από έναν σεισμό 9-10 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ανάμεσα στις προτάσεις και λύσεις προληπτικών μέτρων, περιλαμβάνονται η στενή παρακολούθηση της ηλιακής δραστηριότητας κατά το επίμαχο διάστημα, ώστε μόλις διαπιστωθεί κάποια μεγάλη έκρηξη να τεθούν αμέσως εκτός λειτουργίας για λόγους προστασίας οι δορυφόροι και τα ηλεκτρικά δίκτυα.