Η ανακάλυψη του Gliese 581g έκανε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα, η οποία ναι μεν ανέμενε τον εντοπισμό ενός πλανήτη ικανού να φιλοξενήσει ζωή, αλλά όχι τόσο σύντομα. Ο Gliese είναι τόσο σημαντικός επειδή α) είναι σχετικά μικρός και βραχώδης και β) βρίσκεται ακριβώς στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του ώστε να έχει νερό σε υγρή μορφή, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την ανάπτυξη ζωής.

Η ανακάλυψη του Gliese 581 g έκανε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα, η οποία ναι μεν ανέμενε τον εντοπισμό ενός πλανήτη ικανού να φιλοξενήσει ζωή, αλλά όχι τόσο σύντομα. Ο Gliese είναι τόσο σημαντικός επειδή α) είναι σχετικά μικρός και βραχώδης και β) βρίσκεται ακριβώς στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του ώστε να έχει νερό σε υγρή μορφή, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την ανάπτυξη ζωής.

Το άστρο Gliese 581 διαθέτει συνολικά έξι πλανήτες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν και βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού, όπως φαίνεται στον ουρανό από τη Γη.

Πόσο μακριά βρίσκεται από το αστέρι του;

Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απόσταση 0,15 αστρονομικών μονάδων, δηλαδή 150 εκατ. χιλιόμετρα. Συνεπώς, ένα έτος εκεί διαρκεί περίπου 37 ημέρες.

Τι είναι η ζώνη Goldilocks ;

Είναι μια ζώνη που ορίζεται από την απόσταση του πλανήτη από το άστρο του. Αν βρίσκεται μέσα σε μια συγκεκριμένη ακτίνα, τότε μπορεί να έχει συνθήκες που ευνοούν τη ζωή όπως την γνωρίζουμε, δηλαδή με νερό σε υγρή μορφή και ατμόσφαιρα. Η ακριβής απόσταση αλλάζει ανάλογα με το κάθε άστρο και τις επιμέρους συνθήκες. Στην περίπτωση του Ηλίου μας, είναι μεγαλύτερη από ότι στην περίπτωση του Gliese 581, διότι είναι θερμότερος.

Πόσο μεγάλος είναι ο Gliese 581 g σε σχέση με τη Γη;

Ανήκει στην κατηγορία μεγέθους της Γης και διαθέτει μάζα 3-4 φορές μεγαλύτερη, ικανή δηλαδή για να είναι ο πλανήτης βραχώδης και όχι αέριος. Η ακτίνα του υπολογίζεται 1,3-2 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.

Πόσο θα ζυγίζαμε στον Gliese 581 g ;

Ένας πλανήτης με την τριπλάσια μάζα θα ασκούσε τριπλάσια έλξη στο σώμα μας. Αν δηλαδή ζυγίζει κάποιος 60 κιλά στη Γη, εκεί θα ζυγίζει 180 κιλά. Σημασία όμως έχει και η ακτίνα του πλανήτη. Άρα, θα ζύγιζε περίπου 100-110 κιλά εκεί. Φυσικά, όλα αυτά είναι απλώς εκτιμήσεις.

Πως είναι η επιφάνεια;

Δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε για την επιφάνεια, ούτε για την παρουσία νερού και ατμόσφαιρας. Το μόνο που ξέρουν οι επιστήμονες είναι ο πλανήτης βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για την ύπαρξή τους. Ο αστρονόμος Στίβεν Βογκτ θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να φανταστούμε πως δεν υπάρχει νερό εκεί».

Επίσης γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης έχει τη μια του πλευρά στραμμένη μόνιμα προς το άστρο, ενώ η άλλη βρίσκεται συνέχεια στη νύχτα, κάτι που μπορεί να σταθεροποιεί το κλίμα του.

Οι προσομοιώσεις που έγιναν δείχνουν πως η διαφορά στη θερμοκρασία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τέτοια ώστε να παραμένει το νερό υγρό και να μην εξατμίζεται ή να παγώνει.

Έχει φεγγάρια;

Δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό.

Πόσο θα μας έπαιρνε για να φτάσουμε εκεί;

Εξαρτάται από την ταχύτητα. Ένα διαστημόπλοιο που ταξιδεύει με το ένα δέκατο της ταχύτητας του φωτός θα έφτανε στον Gliese 581 g μετά από 220 χρόνια. Η απόσταση είναι απαγορευτική για τους ανθρώπους, αλλά θεωρητικά δυνατή για μια ρομποτική αποστολή. Προς το παρόν πάντως απέχουμε πολύ από την ταχύτητα αυτή.

Τι είδους ζωή αναμένουμε να βρούμε εκεί;

Η όλη συζήτηση είναι καθαρά υποθετική σε αυτή τη φάση. Ο Πολ Μπάτλερ, ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον Gliese, παρατηρεί ότι στη Γη οπουδήποτε υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή. Το αξίωμα αυτό θα πρέπει να ισχύει και για το υπόλοιπο σύμπαν.

Γιατί ο πλανήτης δεν έχει κανονικό όνομα;

Ονομάζεται Gliese 581 g επειδή το άστρου του, Gliese 581 είναι το “ a” και οι τέσσερις πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πρώτοι ονομάστηκαν b, c, d και e.

Τι θα έβλεπαν οι εξωγήινοι του Gliese 581 g αν κοιτούσαν προς το μέρος μας;

Αν υπάρχουν, τότε ο Ήλιος μας θα φαινόταν δίχως τη βοήθεια τηλεσκοπίων. Αν διέθεταν την ίδια τεχνολογία με εμάς, τότε θα μπορούσαν εύκολα να εντοπίσουν τον Ποσειδώνα, πιθανώς και τον Δία και τον Κρόνο.