Αμερικανοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ολογραφικού βίντεο, που θα επιτρέπει την εκπομπή τρισδιάστατων ολογραμμάτων κινούμενων ανθρώπων και αντικειμένων στα πέρατα της γης. Πρόκειται για μια τεχνολογία που θα φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες, την ψυχαγωγία, τα μέσα ενημέρωσης, την τηλεϊατρική, τη διαφήμιση, τη βιομηχανία κλπ.

Αμερικανοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ολογραφικού βίντεο, που θα επιτρέπει την εκπομπή τρισδιάστατων ολογραμμάτων κινούμενων ανθρώπων και αντικειμένων στα πέρατα της γης. Πρόκειται για μια τεχνολογία που θα φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες, την ψυχαγωγία, τα μέσα ενημέρωσης, την τηλεϊατρική, τη διαφήμιση, τη βιομηχανία κλπ. Η μετάδοση της κίνησης των τρισδιάστατων εικόνων από μία θέση σε άλλη, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σημαίνει ότι μπορεί τελικά να είναι δυνατή η επικοινωνία μέσω της μετάδοσης των τρισδιάστατων εικόνων με φίλους ή συναδέλφους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του κόσμου.

Ηταν στατικές
Οι ολογραφικές εικόνες, οι οποίες πριν από 30 χρόνια ήταν στατικές, τώρα πια μπορούν να ανανεώνονται σε «πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολεγίου Οπτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, με επικεφαλή τον καθηγητή Νάσερ Πεϊγκαμπαριάν. Τα ολογράμματα δημιουργούνται από την εκπομπή ενός λέιζερ πάνω σε ένα αντικείμενο, η εικόνα του οποίου προβάλλεται σε μια φωτο-ευαίσθητη οθόνη.

Χρωματισμένη με ερυθρό ή πράσινο φως λέιζερ, η εικόνα αποκτά μια τρισδιάστατη αίσθηση, που μπορεί να ειδωθεί χωρίς ειδικά γυαλιά. Πριν από δύο χρόνια, οι αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να αναβαθμίσουν την τεχνική της ολογραφίας απόστατική σε κινούμενη, επιτρέποντας έτσι σε μια εικόνα-ολόγραμμα να ανανεώνεται σε μία μικρή οθόνη κάθε τρία έως τέσσερα λεπτά.

Τώρα πια, όμως, η ταχύτητα βελτιώθηκε κατά σχεδόν 100 φορές και η ανανέωση μπορεί να γίνεται ανά δύο δευτερόλεπτα. Οι ολογραφικές εικόνες, επιπλέον, μπορούν να εγγραφούν και να μεταδοθούν, πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι είναι δυνατό να γίνεται εκπομπή ολογραφικού βίντεο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. «Μπορούμε να κάνουμε εγγραφή μίας τρισδιάστατης ολογραφικής εικόνας σε μια τοποθεσία και να τη δείξουμε στη συνέχεια σε μία άλλη τοποθεσία, σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε ο Πεϊγκαμπαριάν.

Δεκα έξι κάμερες
Η ολογραφική εικόνα εγγράφεται με τη χρήση συμβατικών καμερών (τουλάχιστον 16), που «τραβάνε» το αντικείμενο ή τον άνθρωπο από διαφορετικές γωνίες. Οσες περισσότερες κάμερες χρησιμοποιούνται, τόσο πιο πετυχημένο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του ολογραφικού βίντεο. Τα δεδομένα των καμερών κωδικοποιούνται σε μία ακτίνα λέιζερ, που διασταυρώνεται με μια άλλη ακτίνα για να πετύχει συμπίεση της εικόνας σε τρισδιάστατη μορφή. Η εικόνα, στη συνέχεια, διοχετεύεται σε ένα ειδικό φωτο-ευαίσθητο φιλμ από πολυμερές, το οποίο περιέχει μόρια χρωστικών ουσιών που αντιδρούν στο φως και αρχίζουν να περιστρέφονται και να ευθυγραμμίζονται ανάλογα με την επίδραση ενός ηλεκτρικού πεδίου. Δημιουργείται έτσι ένα ολόγραμμα στην οθόνη, το οποίο ξεθωριάζει σε λίγα λεπτά ή, εναλλακτικά, μπορεί να αντικατασταθεί από μία νέα ολογραφική εικόνα. Οι κάμερες στη μία άκρη της Γης τραβάνε μια ολογραφική σκηνή, την οποία μεταδίδουν μέσω γρήγορου ίντερνετ, στην άλλη άκρη του πλανήτη. Εκεί, υπάρχει το σύστημα λέιζερ, που θα ελέγχεται από έναν υπολογιστή και θα αναλαμβάνει να μετατρέπει το σήμα και να το προβάλλει ως τρισδιάστατο ολόγραμμα σε μία οθόνη.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 05/11/2010)