Προσδοκίες ότι η ανάκαμψης της οικονομίας θα ενισχύσει την ζήτηση για ενέργεια ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στις αρχές της εβδομάδας στα 96 δολάρια το βαρέλι, ενδοσυνεδριακά σε τιμή ρεκόρ για τους τελευταίους 24 μήνες (για να υποχωρήσει αργότερα στα $93.2 το βαρέλι). Η άνοδος οφείλεται και στις εκτιμήσεις αναλυτών ότι το νέο έτος 2011 θα σηματοδοτηθεί από τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα μέσης ετήσιας τιμής στην ιστορία. Επίσης, το προθεσμιακό συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού (WTI) άγγιξε, την περασμένη Δευτέρα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, τα 92,30 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι αναδυόμενες χώρες ελπίζουν σε ευημερία σε αντίθεση προς τους Ευρωπαίους

Προσδοκίες ότι η ανάκαμψης της οικονομίας θα ενισχύσει την ζήτηση για ενέργεια ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στις αρχές της εβδομάδας στα 96 δολάρια το βαρέλι, ενδοσυνεδριακά σε τιμή ρεκόρ για τους τελευταίους 24 μήνες (για να υποχωρήσει αργότερα στα $93.2 το βαρέλι). Η άνοδος οφείλεται και στις εκτιμήσεις αναλυτών ότι το νέο έτος 2011 θα σηματοδοτηθεί από τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα μέσης ετήσιας τιμής στην ιστορία. Επίσης, το προθεσμιακό συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ( WTI) άγγιξε, την περασμένη Δευτέρα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, τα 92,30 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008.

Το ευνοϊκό περιβάλλον για τον καλπασμό των τιμών του αργού διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν τα εμπορεύματα, στο σύνολό τους, τέθηκαν σε τροχιά παρατεταμένης ανόδου, που συνεχίσθηκε λόγω προσδοκιών για ποσοτική χαλάρωση εκ μέρους της Fed και λόγω της εξασθενήσεως της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου. Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο καλπασμός των τιμών οφείλεται καθαρά σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις επενδυτών.

Το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός αυξήσεως της ζητήσεως πετρελαίου το 2011 θα είναι σχεδόν διπλάσιος του ρυθμού αυξήσεως της προσφοράς και η μέση τιμή του θα διαμορφωθεί στα 87 δολάρια το βαρέλι, σημαντικά πιο αυξημένη από το 2010.

 

Εξαίρεση οι Γερμανοί

Ελπίδες για οικονομική ευημερία κατά το νέο έτος τρέφουν και αναδυόμενες χώρες, όπως οι Βραζιλία, Ινδία και Κίνα, εν αντιθέσει προς την Ευρώπη που είναι απαισιόδοξη, με εξαίρεση τους Γερμανούς. Αυτά προκύπτουν από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες. Σύμφωνα με την πρώτη του ινστιτούτου BVA-Gallup που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», Βραζιλιάνοι, Ινδοί και Κινέζοι σε ποσοστό 49% πιστεύουν ότι το 2011 θα είναι «χρονιά οικονομικής ανθήσεως», έναντι 14% που θεωρεί ότι θα έχει «οικονομικές δυσκολίες». Ωστόσο το 63% θεωρούν ότι θα βελτιωθεί η προσωπική κατάστασης τους. Οι πιο αισιόδοξοι είναι οι Βιετναμέζοι το 70% των οποίων αναμένει ευημερία όπως και το 80% των Νιγηριανών ως προς το προσωπικό επίπεδο. Ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση της καταστάσεως τρέφουν οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί, με ποσοστά 14% και 12% αντιστοίχως.

Ακόμη λιγότερη αισιοδοξία επικρατεί στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το 45% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η κατάστασης θα μείνει «σταθερή», το 38% την θεωρεί «δύσκολη», το 3% δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον και μόνον το 15% θεωρούν ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευμάρειας. Κατά την δημοσκόπηση «Βασίλισσα της απαισιοδοξίας» είναι η Γαλλία, καθώς το 61% των πολιτών αναμένει «μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες», όπως και το 52% των Βρετανών, το 48% των Ισπανών και το 41% των Ιταλών. Αντιθέτως, μόνον το 22% των Γερμανών βλέπουν «μαύρο» το οικονομικό μέλλον.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πώς η Κίνα, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Λι Κετσιάνγκ στην Ισπανία, δήλωσε στην Ισπανία ότι είναι έτοιμη «να καταβάλει προσπάθειες» προκειμένου να την βοηθήσει να εξέλθει από την οικονομική κρίση.

 

Μέγας φόβος η ανεργία

Όσο για την ανεργία το 27% των Γερμανών, το 74% των Βρετανών το 72% των Πακιστανών, το 67% των Γάλλων, το 65% των Ρώσων και το 56% των Ινδών προβλέπουν ότι θα αυξηθεί.

Στις ΗΠΑ και στον Καναδά επικρατεί ανάλογη απαισιοδοξία. Το 75% δεν πιστεύουν ότι θα είναι καλή η χρονιά, αν και το 45% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η προσωπική τους κατάστασης, έναντι 34% που πιστεύουν ότι θα μείνει ίδια και το 21% ότι θα επιδεινωθεί.

Η αισιοδοξία των Γερμανών επιβεβαιώθηκε και από άλλη δημοσκόπηση της συμβουλευτικής εταιρείας Ernst & Young, που αναφέρει ότι μόνον ένας Γερμανός στους εννέα φοβάται για την εργασία του, ενώ το 35% αναμένει ότι η οικονομική κατάστασης θα βελτιωθεί περαιτέρω εφέτος και το 40% ότι θα παραμείνει σταθερή.