Τις αποφάσεις της BP και των εταίρων της για τη μείωση του κόστους, επέκρινε η αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου για την πετρελαιοκηλίδα σε σχετική έκθεση που εκπόνησε.

Τις αποφάσεις της BP και των εταίρων της για τη μείωση του κόστους, επέκρινε η αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου για την πετρελαιοκηλίδα σε σχετική έκθεση που εκπόνησε.

Στην τελική έκθεσή της για τις αιτίες που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, η επιτροπή τονίζει πως η BP και οι συνεργάτες της στη γεώτρηση Μακόντο δεν διέθεταν ένα σύστημα που να διασφαλίζει ότι οι ενέργειές τους ήταν ασφαλείς.

"Είτε με πρόθεση είτε χωρίς, πολλές από τις αποφάσεις που έλαβαν η BP, η Halliburton και η Transocean, οι οποίες αύξησαν τον κίνδυνο ανατίναξης της Μακόντο, εξοικονόμησαν σαφώς για τις εταιρίες αυτές σημαντικό χρόνο (και χρήμα)", ανέφερε η έκθεση.

Τα νεότερα αυτά συμπεράσματά έρχονται σε αντίθεση με εκείνα της αρχικής έκθεσής το Νοέμβριο, στην οποία δεν προέκυπτε ότι οι επιχειρήσεις στο Μακόντο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η νέα έκθεση σημειώνει πως «Οι ριζικές αιτίες είναι συστημικές και, απούσης μιας σημαντικής μεταρρύθμισης τόσο στις πρακτικές της βιομηχανίας όσο και στην κυβερνητική πολιτική, μπορεί να επαναληφθούν».

Η έκθεση περιγράφει τα λάθη της BP, της Halliburton που επέβλεψε το τσιμέντωμα της πετρελαιοπηγής και της Transocean, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας της εξέδρας άντλησης Deepwater Horizon.

Η BP κατηγορείται για το ότι δεν χρησιμοποίησε έναν "τσιμεντένιο κορμό" ή άλλο διαγνωστικό εργαλείο προκειμένου να ελέγξει τη σταθερότητα του τσιμεντώματος. Επίσης, αναφέρεται ως "θεμελιώδες λάθος" της BP το ότι δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή προτού θεωρήσει ότι το τσιμέντο θα ήταν αποτελεσματικό εμπόδιο στη διαρροή πετρελαίου και αερίου από την πετρελαιοπηγή.