Την προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού για την χορήγηση αδείας εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο Αιγαίο σε 18 μήνες προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, μιλώντας χθες στο «Βήμα». Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης, σε πρώτη φάση αναμένεται η στελέχωση του νέου φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, που θα αποτελείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, με πενταετή θητεία και μερικούς υπαλλήλους

Την προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού για την χορήγηση αδείας εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο Αιγαίο σε 18 μήνες προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, μιλώντας χθες στο «Βήμα». Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης, σε πρώτη φάση αναμένεται η στελέχωση του νέου φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, που θα αποτελείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, με πενταετή θητεία και μερικούς υπαλλήλους. «Θα είναι ένας ανοιχτός διαγωνισμός για τη στελέχωση του φορέα και δεν θα περιορισθούμε μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε έλληνες της διασποράς», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Μανιάτης, πάντως, δεν αναφέρθηκε στο αν υπάρχουν ή όχι κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Αιγαίο, αλλά ούτε και στον χρόνο στον οποίο θα προχωρήσει ο νέος φορέας, στον διαχωρισμό των θαλάσσιων οικοπέδων στις ελληνικές θάλασσες, ώστε να τα ενοικιάσει προς εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οι χειρισμοί γίνονται με μεγάλη προσοχή από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», ο όλος σχεδιασμός για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα μας, θα γίνει κατά τα πρότυπα της Κύπρου, όπου ανακαλύφθηκαν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου.