Λονδίνο. – Το διάστημα τηλεσκόπιο Fermi ανακάλυψε τυχαία ότι οι γήινες καταιγίδες παράγουν ακτίνες αντιύλης. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα των γεωεπιστημών. Οι ηλεκτρικές καταιγίδες ήταν γνωστό ότι μπορούν να δημιουργήσουν σπινθήρες ακτινών γάμα. Όμως τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παράγονται ρεύματα ηλεκτρονίων και αντι-ηλεκτρονίων (δηλαδή ποζιτρονίων), που είναι το αντίστοιχο τους στην αντιύλη

Λονδίνο. – Το διάστημα τηλεσκόπιο Fermi ανακάλυψε τυχαία ότι οι γήινες καταιγίδες παράγουν ακτίνες αντιύλης. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα των γεωεπιστημών.

 

Οι ηλεκτρικές καταιγίδες ήταν γνωστό ότι μπορούν να δημιουργήσουν σπινθήρες ακτινών γάμα. Όμως τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παράγονται ρεύματα ηλεκτρονίων και αντι-ηλεκτρονίων (δηλαδή ποζιτρονίων), που είναι το αντίστοιχο τους στην αντιύλη. Το εντυπωσιακό εύρημα ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες, με επί κεφαλής την ερευνήτρια της NASA Τζούλη Μακένερι, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ενώσεως, σύμφωνα με το BBC.

 

Το τηλεσκοπικό Fermi, που εκτοξεύθηκε στα μέσα του 2008, έχει κατασκευασθεί για να ανιχνεύει τις φωτεινές εκρήξεις ακτινών-γάμα σε κάθε γωνία του σύμπαντος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εντοπισθεί πανίσχυρα φαινόμενα εκπομπής ακτινών-γάμα από τις εσχατιές του σύμπαντος, λιγότερο ισχυρές ακτίνες από τον γαλαξία μας, καθώς επίσης από τον Ήλιο και την Γη. Τώρα πλέον ανακαλύπτεται ότι στις γήινες καταιγίδες, όταν οι ακτίνες γάμα περνάνε κοντά από τους πυρήνες των ατόμων, μπορούν να διαχωρίσουν την ενέργεια τους σε ένα ζευγάρι ύλης-αντιύλης (ηλεκτρονίων- ποζιτρονίων), τα οποία στην συνέχεια, επειδή είναι ηλεκτρικά φορτισμένα, ευθυγραμμίζονται με τις γραμμές του γήινου μαγνητικού πεδίου και ταξιδεύουν τεράστιες αποστάσεις με την μορφή εστιασμένων ακτινών ύλης και αντιύλης, οι οποίες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.