Κανέναν λόγο για σύγκληση έκτακτης συνόδου του ΟΠΕΚ δεν βλέπει το Ιράν, ακόμα και αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι, συντασσόμενο ουσιαστικά με την άποψη που είχε εκφράσει ο υπουργός Πετρελαίου του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα. «Η αύξηση των τιμών πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι δεν είναι τόσο ανησυχητική ώστε να δικαιολογεί μια έκτακτη σύνοδο», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν – το οποίο ασκεί την κυλιόμενη προεδρία του ΟΠΕΚ – Μασούντ Μιρ-Καζεμί

Κανέναν λόγο για σύγκληση έκτακτης συνόδου του ΟΠΕΚ δεν βλέπει το Ιράν, ακόμα και αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι, συντασσόμενο ουσιαστικά με την άποψη που είχε εκφράσει ο υπουργός Πετρελαίου του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα.

«Η αύξηση των τιμών πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι δεν είναι τόσο ανησυχητική ώστε να δικαιολογεί μια έκτακτη σύνοδο», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν – το οποίο ασκεί την κυλιόμενη προεδρία του ΟΠΕΚ – Μασούντ Μιρ-Καζεμί. «Κανένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν θεωρεί αυτό το νούμερο παράλογο», ανέφερε από την Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι από τον ΟΠΕΚ προέρχεται το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του μετά τη Σαουδική Αραβία.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου αυξήθηκε την Παρασκευή κατά 62 σεντς, ή 0,6%, στα 98,68 δολάρια το βαρέλι. Ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει τα 99,20 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Οκτωβρίου 2008.

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ δεν βλέπουν λόγο να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του καρτέλ, ακόμα και αν οι τιμές φτάσουν τα 110 ή τα 120 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Μιρ-Καζεμί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια μέλη αναφέρεται.

Η επόμενη προγραμματισμένη σύνοδος του ΟΠΕΚ έχει οριστεί για τον Ιούνιο.