ΙΕΑ: Ανυσυχία για την Παγκόσμια Ανάκαμψη Προκαλεί η Αύξηση των Τιμών Πετρελαίου

ΙΕΑ: Ανυσυχία για την Παγκόσμια Ανάκαμψη Προκαλεί η Αύξηση των Τιμών Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 18 Ιανουαρίου 2011 - 13:57
Τα 100 δολάρια το βαρέλι πλησίασαν στις αρχές Ιανουαρίου οι τιμές του αργού, εγείροντας ανησυχίες για την επίπτωση των υψηλών τιμών στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την μηνιαία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Ιανουάριο, η οποία δημοσιεύεται σήμερα. Συγκεκριμένα, οι τιμές futures τον Δεκέμβριο του 2010 σημείωσαν άνοδο για τέταρτο συνεχή μήνα, κυμαινόμενες στα επίπεδα των 88-92 δολ. το βαρέλι

Τα 100 δολάρια το βαρέλι πλησίασαν στις αρχές Ιανουαρίου οι τιμές του αργού, εγείροντας ανησυχίες για την επίπτωση των υψηλών τιμών στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την μηνιαία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Ιανουάριο, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές futures τον Δεκέμβριο του 2010 σημείωσαν άνοδο για τέταρτο συνεχή μήνα, κυμαινόμενες στα επίπεδα των 88-92 δολ. το βαρέλι. Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται στην Ασία και ιδιαίτερα στην Κίνα, συνοδευόμενη από την ισχυρότερη του αναμενομένου ζήτηση πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ οδήγησε τα επίπεδα τιμών του αργού πάνω από τα 70 με 80 δολ. το βαρέλι, στα οποία βρισκόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2010.

 

Αναλυτικότερα, η εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση προϊόντων για το 2010 και το 2011 αναθεωρείται, στην νέα Έκθεση του ΙΕΑ, κατά 320 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να αποδοθεί στα υψηλότερα δεδομένα που προέκυψαν λόγω της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και της κακοκαιρίας στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2010 υπολογίζεται σε 87,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη σε επίπεδα έτους κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ το 2011 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 89,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Εξάλλου, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σημείωσε πτώση κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 88,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Δεκέμβριο του 2010, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες, εξαιτίας μικρής διάρκειας διακοπών στις διαδικασίες παραγωγής. Η διαρροή στον πετρελαιαγωγό της Αλάσκας και η πυρκαγιά στις πισσώδεις άμμους του Καναδά μείωσαν ακόμη πιο πολύ τα επίπεδα παραγωγής κατά τον μήνα Ιανουάριο. Συνολικά, το 2010 και το 2011 οι εκτιμήσεις για την παραγωγή εκτός OPEC παραμένουν αμετάβλητες, στα 52,8 και 53,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τα NGL των χωρών του OPEC, εξάλλου, συνέβαλαν στην παραγωγή κατά 5,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2010 και κατά 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2011.

 

Η προσφορά του πετρελαϊκού καρτέλ, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Έκθεση του ΙΕΑ, αυξήθηκε κατά 250 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τον Δεκέμβριο τα 29,58 εκατ. βαρέλια την ημέρα, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που παρατηρείται από την περασμένη άνοιξη. Υπό το φως εκτιμήσεων για περεταίρω αύξηση στη ζήτηση για το δεύτερο μισό του 2010, η παραγωγή το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους υπολειπόταν των κατευθυντήριων οδηγιών του OPEC, οι οποίες αναθεωρήθηκαν ανοδικά στα 29,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2011.Ελαφρά κάτω από τα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξάλλου, κινήθηκε η πλεονάζουσα δυναμικότητα του OPEC για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Επιπλέον. Τα βιομηχανικά αποθέματα του OPEC για τον μήνα Νοέμβριο σημείωσαν κάμψη κατά 8,3 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2.742 εκατ. βαρέλια, τα οποία ισοδυναμούν με 58,7 ημέρες, εξαιτίας των μεταβολών στα «λοιπά προϊόντα», τα μέσα αποστάγματα κλπ. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα Δεκέμβριο του 2010 αποκαλύπτουν πτώση βιομηχανικών αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά 33,1 εκατ. βαρέλια, ενώ πτώση σημείωσαν και τα κυμαινόμενα αποθέματα πετρελαίου.

 

Τέλος, ο ΙΕΑ στην Έκθεση αυτή σημειώνει ότι η παραγωγή του τομέα της διύλισης διεθνώς για το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναθεωρήθηκαν σημαντικά στα 74,5 και 74,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα, ανταποκρινόμενα στην ισχυρότερη του αναμενομένου ζήτηση που προκάλεσε η χειμερινή κακοκαιρία και η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων. Σε συνδυασμό με το τέλος της περιόδου συντήρησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Έτσι, και στα δύο αυτά τρίμηνα παρατηρήθηκε αύξηση της διυλιστικής παραγωγής κατά πλέον των 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.