Η προσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είναι υπεραρκετή και παράγοντες όπως η κερδοσκοπία και το ασθενές δολάριο συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στο άλμα των τιμών. Αυτό δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντουλά αλ Μπάντρι, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του καρτέλ και υπογραμμίζοντας την απροθυμία του να αυξήσει την παραγωγή για να ανακόψει την άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού», οι οποίες κινούνται πλέον κοντά σε υψηλά 27μήνου.

Η προσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είναι υπεραρκετή και παράγοντες όπως η κερδοσκοπία και το ασθενές δολάριο συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στο άλμα των τιμών. Αυτό δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντουλά αλ Μπάντρι, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του καρτέλ και υπογραμμίζοντας την απροθυμία του να αυξήσει την παραγωγή για να ανακόψει την άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού», οι οποίες κινούνται πλέον κοντά σε υψηλά 27μήνου. Τα σχόλιά του, δε, απαντούν στην προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) περί των κινδύνων που ελλοχεύουν για την παγκόσμια ανάπτυξη από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, τα σημερινά επίπεδα των τιμών είναι «ανησυχητικά» και ο ΟΠΕΚ οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία. Η ΙΕΑ καλεί το καρτέλ να αυξήσει φέτος την παραγωγή του κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, στα 29,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες. Η ποσότητα αυτή είναι κατά 400.000 βαρέλια υψηλότερη σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου μήνα και οφείλεται στην προς τα άνω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΙΕΑ για τη φετινή ζήτηση. Βάσει αυτών, η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως –360.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα– ήτοι κατά 1,6%, στα 89,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σημειώνεται, βεβαίως, ότι σύμφωνα με την ΙΕΑ, το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών του καρτέλ με τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις παραγωγής μειώθηκε δραστικά τον Δεκέμβριο, στο 45%, έναντι 51% έναν μήνα νωρίτερα. Σαουδική Αραβία, όπως και Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυξάνουν προφανώς την ανεπίσημη παραγωγή τους για να ανακόψουν το ράλι των τιμών. Η διαπίστωση της ΙΕΑ περί σιωπηρής αύξησης της παραγωγής πυροδότησε χθες πτώση στις τιμές του αργού, κάτω από τα 97 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο και κάτω από τα 92 στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Αλ Μπάντρι κατηγόρησε πάντως την ΙΕΑ για έλλειψη συνέπειας. Οπως τόνισε, «το 2009, όταν οι τιμές ήταν χαμηλότερες, η ΙΕΑ συμβούλευσε τα μέλη της να αυξήσουν τον φόρο κατανάλωσης πετρελαίου. Σήμερα που διαμαρτύρεται για τις υπερβολικά υψηλές τιμές, γιατί δεν τα συμβουλεύει να μειώσουν τον φόρο;».

Δεν συμφωνούν

Η θέση του ΟΠΕΚ περί υπερεπάρκειας πετρελαίου δεν βρίσκει σύμφωνους κάποιους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως οι ταραχές και τα επεισόδια στα σύνορα των χωρών του καρτέλ, σε χώρες όπως η Αλγερία, η Τυνησία και η Αίγυπτος –προϊόν εν μέρει του άλματος στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων– ίσως ενθαρρύνουν μια απόφαση αύξησης της παραγωγής. Προς το παρόν, οι φόβοι για εξάπλωση των ταραχών έπεισαν τους Αραβες ηγέτες να δεσμεύσουν 2 δισ. δολάρια προς τόνωση των οικονομιών της περιοχής που ασθενούν λόγω της υψηλής ανεργίας, των αυξανόμενων τιμών και της διαφθοράς. Η δέσμευση έγινε σε έγγραφο που αναμένεται να υιοθετήσει η οικονομική σύνοδος κορυφής, η οποία αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 19/1/2011)