Κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου της χώρας, και ιδιαίτερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πραγματοποιεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης

Κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου της χώρας, και ιδιαίτερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πραγματοποιεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης.

Την Τρίτη συνεδρίασε στο υπουργείο, για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια, το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΓΜΕ, ενώ είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη των προέδρων των τριών γεωλογικών πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας, με τη συμμετοχή του προέδρου και του γενικού δ/ντη του ΙΓΜΕ, καθώς και των αντίστοιχων καθηγητών που έχουν ως επιστημονικό και ερευνητικό αντικείμενο την έρευνα υδρογονανθράκων.

Στη σύσκεψη της Τρίτης ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την πολιτική βούληση του ΥΠΕΚΑ και της κυβέρνησης για την εδραίωση στενής συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, του ΙΓΜΕ και των αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων Ορυκτού Πλούτου.

Ταυτόχρονα, έθεσε τρία μεγάλα στοιχήματα:

- Την εκμετάλλευση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες,

- την ανάπτυξη της γεωθερμίας και

- την αξιοποίηση του υπόλοιπου ορυκτού πλούτου (λατομικών, βιομηχανικών και μεταλλευτικών ορυκτών).

«Από αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη, τόσο σε οικονομικό όσο και σε ερευνητικό και επιστημονικό επίπεδο», επισήμανε ο κ. Μανιάτης προς το Συμβούλιο.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Πρωτοβουλία της Ε.Ε για τις Πρώτες Ύλες (Πρωτοβουλία Verheugen), η οποία όπως επισημάνθηκε, θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών στον εν λόγω τομέα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας το θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός για τον καλύτερο συντονισμό των πανεπιστημίων με την Γεωλογική Υπηρεσία της χώρας, το ΙΓΜΕ, και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου της χώρας και ιδιαίτερα του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κ. Μανιάτης ζήτησε από τους προέδρους των τμημάτων να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για από κοινού δράσεις στην προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, σε όλες τις εκφάνσεις των μεταλλευτικών, βιομηχανικών και ενεργειακών ορυκτών, καθώς και της γεωθερμίας.

Συζητήθηκε επίσης ο υπό ίδρυση Φορέας Υδρογονανθράκων, η στελέχωση του, καθώς και η συμβολή των γεωλογικών τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων στην προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ. Ο υφυπουργός υπογράμμισε τη πολιτική βούληση να συμμετάσχουν συστηματικά όλα τα σχετικά τμήματα των ΑΕΙ στην προσπάθεια αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.