Ένας συνδυασμός από διαφορετικούς παράγοντες οδήγησε χθες σε συνέχιση την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, από το βαμβάκι και το κακάο μέχρι τον χαλκό και το πετρέλαιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για κοινωνικές αναταραχές και άνοδο του πληθωρισμού.

Ένας συνδυασμός από διαφορετικούς παράγοντες οδήγησε χθες σε συνέχιση την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, από το βαμβάκι και το κακάο μέχρι τον χαλκό και το πετρέλαιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για κοινωνικές αναταραχές και άνοδο του πληθωρισμού.

Οι προβλέψεις για αυξημένη ζήτηση από την Κίνα οδήγησε στα ύψη το βαμβάκι, η τιμή του οποίου σημείωσε άνοδο 15% σε τέσσερις μόνον συνεδριάσεις. Η ίδια προσδοκία εξακολουθεί να ωθεί ανοδικά τον χαλκό που κυμαινόταν χθες σε επίπεδα γύρω στις 9.511 δολάρια ο τόνος, δηλαδή σε ιστορικά υψηλά. Παράλληλα, η πρόταση του εκλεγμένου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού να απαγορευθούν για ένα μήνα οι εξαγωγές κακάο, οδήγησε την πρώτη ύλη της σοκολάτας σε αύξηση 14%.

Όσον αφορά το αργό πετρέλαιο, πλησιάζει τα 100 δολάρια καθώς μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας περί επικείμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για μαύρο χρυσό, το Brent κυμαινόταν στα 98 δολάρια το βαρέλι. Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει την προεδρία της Γαλλίας στο G20 για να προωθήσει μέτρα που θα περιορίσουν την αστάθεια στις αγορές εμπορευμάτων.