Με απόηχους της περιόδου 2007-08, όταν η αγορά με αφορμή τους γεωπολιτικούς κινδύνους στον Κόλπο, έσπρωχνε διαρκώς το αργό προς τα επάνω, εξελίσσεται η σημερινή κατάσταση όταν σε ένα ήδη ακριβό πετρέλαιο, που μετά τα Χριστούγεννα διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από τα $90 το βαρέλι, ήρθε τώρα να προστεθεί η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Πράγματι, οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων από την περασμένη εβδομάδα είχαν προεξοφλήσει τις αρνητικές εξελίξεις στην Αίγυπτο

Με απόηχους της περιόδου 2007-08, όταν η αγορά με αφορμή τους γεωπολιτικούς κινδύνους στον Κόλπο, έσπρωχνε διαρκώς το αργό προς τα επάνω, εξελίσσεται η σημερινή κατάσταση όταν σε ένα ήδη ακριβό πετρέλαιο, που μετά τα Χριστούγεννα διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από τα $90 το βαρέλι, ήρθε τώρα να προστεθεί η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Πράγματι, οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων από την περασμένη εβδομάδα είχαν προεξοφλήσει τις αρνητικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε διαδηλώσεις στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, έχασαν ζωή τους περισσότερα από 100 άτομα με χιλιάδες τραυματίες, και με την ποικιλία Brent στο ICE στο Λονδίνο για παραδόσεις Μαρτίου να κλείνει στα $99.42 την Παρασκευή (28/1) το βράδυ (22:00 GMT).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ράλι των τιμών ξεκίνησε στις 14:00 με το πετρέλαιο στα $97.2, όταν έγιναν γνωστά τα αιματηρά γεγονότα και η μεγάλη απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, για να φθάσει στις 19:00 στα $99.6. Εξίσου μεγάλη ήτο η άνοδος στα συμβόλαια για αργό τύπου WTI στο NYMEX της Ν. Υόρκης, όπου αυτό έκλεισε στα $89.34 το βαρέλι, έχοντας κερδίσει 4.1 δολάρια μέσα σε μία μόνο ημέρα. Η διαφορά πάντως μεταξύ Brent και WTI εξακολουθεί να κινείται σχεδόν σταθερά στα $10 το βαρέλι για καθαρά τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την ζήτηση συγκεκριμένων ποικιλιών αργού, όπως εξηγείται με λεπτομέρεια στην ανάλυση της στήλης του energia.gr «Το Χρηματιστήριο της Ενέργειας».

Οι περισσότεροι αναλυτές στην Ευρώπη εκτιμούν ότι η κούρσα του αργού θα συνεχισθεί και σήμερα, ωθώντας το βαρέλι πάνω από τα $100, καθώς δεν διαφαίνεται μία άμεση λύση και άρα εκτόνωση της κατάστασης στην Αίγυπτο, αλλά αντίθετα οδηγούμεθα σε μία αντικαθεστωτική πόλωση με πάγιο λαϊκό αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η αβεβαιότητα εντείνεται λόγω της συγκεχυμένης κατάστασης που επικρατεί στις τάξεις του στρατού και πληροφοριών ότι οι κατώτερες βαθμίδες επιθυμούν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με αιτήματα για ισλαμική διακυβέρνηση. Ο κύριος άξονας αντίστασης και υποκίνησης των σημερινών ταραχών, το κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», δεν έχει κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία του, προσπαθώντας προφανώς να ισχυροποιήσει τα ερείσματά του στις τάξεις των νεαρών αξιωματικών (ας μην ξεχνάμε ότι το 1953 ο Γκαμαλ Νάσερ προήλθε ακριβώς μέσα από ένα τέτοιο κίνημα με την σιωπηλή αλλά σθεναρή υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων, τους οποίους αφού ανήλθε στην εξουσία, εξεδίωξε με τον ποιο άγριο τρόπο). Διάχυτη είναι πάντως η αίσθηση στο Κάιρο ότι οδεύουμε προς κοσμογονικές αλλαγές, με επικείμενη την έξοδο του επί 30 χρόνια προέδρου Μουμπάρακ και την ανάληψη της προεδρίας από τον άρτι ορκισθέντα αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν , μέχρι τώρα αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών.

Το πλέον μετριοπαθές σενάριο που υποστηρίζουν Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Τελ Αβίβ, είναι η άμεση ανάληψη της εξουσίας από τον Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει το έδαφος για ελεύθερες εκλογές μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Στο σενάριο αυτό παίζει και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, διακεκριμένος νομπελίστας και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί λαϊκού κινήματος με την υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα προμηνύει έντονη κινητικότητα στις αγορές εμπορευμάτων, με επίκεντρο το πετρέλαιο του οποίου συμβόλαια για ποικιλία Brent για παραδόσεις Ιουνίου 2011 ήδη κινούνται άνω των $100 το βαρέλι. Βέβαια, το μεγάλο πλήθος των συμβολαίων τα οποία ξεπερνούν τα 440,000 σ’ ένα αριθμό ρεκόρ για αυτή την περίοδο, που αφορούν παραδόσεις Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, κινήθηκαν μεταξύ $99.40 και $99.83 το βαρέλι. Σε ό,τι αφορά στην Αιγυπτιακή κρίση, η οποία και κατά τα φαινόμενα θα επισκιάσει τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, οι ανησυχίες των traders και των αγοραστών φυσικών ποσοτήτων αργού, αφορά κυρίως στις πιθανότητες να σταματήσει η λειτουργία του καναλιού του Suez, όπου καθημερινά διέρχονται περισσότερα από 3.0 εκατομμύρια βαρέλια, με προορισμό τις Δυτικές αγορές. Λιγότεροι είναι οι φόβοι για διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, όπου σε κάθε περίπτωση με καθημερινή παραγωγή αργού 720,000 βαρέλια, η Αίγυπτος παραμένει ένας από τους μικρούς παίκτες στη Μ. Ανατολή με μικρές εξαγωγές της τάξης των 120,000 βαρελιών την ημέρα. Απείρως πιο σοβαρή εμφανίζεται η κατάσταση με το φυσικό αέριο, όπου με ετήσια παραγωγή 60.00 BCM και εξαγωγές γύρω στα 20.0 BCMs υπό μορφή LNG, η Αίγυπτος έχει αναδειχθεί σε βασικό παίκτη της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Μία ενδεχόμενη διακοπή των Αιγυπτιακών εξαγωγών LNG θα δημιουργούσε πρόβλημα τροφοδοσίας σε αρκετές χώρες της περιοχής, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Υποστηρικτικοί παράγοντες της κούρσας πετρελαίου στα άνω των $100 το βαρέλι που αναμένεται αυτή την εβδομάδα, είναι και η πίεση που εξασκείται στο δολάριο από άλλα νομίσματα με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται άνω των 1.37, με διαρκή ισχυροποίηση του ευρώ. Με τα συμβόλαια πετρελαίου να διαπραγματεύονται αποκλειστικά σε δολάρια, οι εξαγωγείς εμφανώς απαιτούν υψηλότερες δολαριακές τιμές για το πολύτιμο προϊόν τους.