Στα 101 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκε εχθές, 31 Ιανουαρίου, το πετρέλαιο τύπου Brent, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2008, εξαιτίας των ανησυχιών είτε για επέκταση των ταραχών από την Αίγυπτο σε χώρες-παραγωγούς της Μέσης Ανατολής είτε για προβλήματα στο εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Έτοιμος να παρέμβει, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έλλειψης πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά λόγω της εξέγερσης στην Αίγυπτο, εμφανίζεται ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ)

Στα 101 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκε εχθές, 31 Ιανουαρίου, το πετρέλαιο τύπου Brent, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2008, εξαιτίας των ανησυχιών είτε για επέκταση των ταραχών από την Αίγυπτο σε χώρες-παραγωγούς της Μέσης Ανατολής είτε για προβλήματα στο εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Έτοιμος να παρέμβει, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έλλειψης πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά λόγω της εξέγερσης στην Αίγυπτο, εμφανίζεται ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Ελ-Μπάντρι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος έλλειψης», ωστόσο ο Οργανισμός είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του εάν οι ταραχές στην Αίγυπτο επηρεάσουν τη στρατηγική δίοδο της διώρυγας του Σουέζ.

Η διώρυγα του Σουέζ ελέγχεται από την Αίγυπτο και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διόδους πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Ας σημειωθει ότι, συμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (US Department of Energy), μέσω των δεξαμενοπλοίων που διέρχονται τη διώρυγα του Σουέζ και του αγωγού Sumed, που συνδέει την Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, διακινούνται καθημερινά 2,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 2,5% της παγκόσμιας ζήτησης. Ως τώρα η κίνηση δεξαμενοπλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει ανεπηρέαστη από τις ταραχές στην Αίγυπτο. 

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ανοδική ήταν η χθεσινή ημέρα για τις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Ειδικότερα, την Νέα Υόρκη τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία, τα ζωηρά οικονομικά κέρδη και η δραστηριότητα στο πεδίο των συγχωνεύσεων λειτούργησαν υπέρ της ανόδου των δεικτών. Στο Λονδίνο, το brent σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,36 δολ. στα 100,78 δολ., έχοντας αναρριχηθεί νωρίτερα έως τα 101,08 δολ. Αργότερα, η τιμή του αμερικανικού αργού έκλεισε στα στα 92,19 δολ., καταγράφοντας κέρδη της τάξεως των 3,2%.