Σαχριστάνι: Το Ιράκ δεν Αναγνωρίζει Αυτόματα τα Συμβόλαια Άντλησης Πετρελαίου στο Κουρδιστάν

Σαχριστάνι: Το Ιράκ δεν Αναγνωρίζει Αυτόματα τα Συμβόλαια Άντλησης Πετρελαίου στο Κουρδιστάν
energia.gr
Τρι, 8 Φεβρουαρίου 2011 - 10:59
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ, αλ Σαχριστάνι, ανασκεύασε χθες δηλώσεις που φέρεται να είχε κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ Μάλικι, σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση στη Βαγδάτη θα τιμήσει τα συμβόλαια καταμερισμού της άντλησης πετρελαίου στην περιοχή του Κουρδιστάν». Πάντως, στο Όσλο, οι μετοχές του νορβηγικού πετρελαϊκού ομίλου DNO, που έχει δικαιώματα άντλησης πετρελαίου στο Κουρδιστάν, αυξήθηκαν τη Δευτέρα ως και 3%, καθώς μέχρι νωρίς χθες φερόταν ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη θα αναγνώριζε αυτά τα συμβατικά δικαιώματα αυτομάτως

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ, αλ Σαχριστάνι, ανασκεύασε χθες δηλώσεις που φέρεται να είχε κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ Μάλικι, σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση στη Βαγδάτη θα τιμήσει τα συμβόλαια καταμερισμού της άντλησης πετρελαίου στην περιοχή του Κουρδιστάν».

Πάντως, στο Όσλο, οι μετοχές του νορβηγικού πετρελαϊκού ομίλου DNO, που έχει δικαιώματα άντλησης πετρελαίου στο Κουρδιστάν, αυξήθηκαν τη Δευτέρα ως και 3%, καθώς μέχρι νωρίς χθες φερόταν ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη θα αναγνώριζε αυτά τα συμβατικά δικαιώματα αυτομάτως.

«Όλα τα συμβόλαια, που εμείς (η κεντρική κυβέρνηση) υπογράψαμε, είναι συμβόλαια παροχής υπηρεσιών. Αναμένουμε τα συμβόλαια καταμερισμού της άντλησης πετρελαίου στο Κουρδιστάν να μετατραπούν σε συμβόλαια παροχής υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να εγκριθούν από την κεντρική κυβέρνηση», δήλωσε στο Reuters ο Σαχριστάνι, αρμόδιος για θέματα ενέργειας.

Το Σαββατοκύριακο, κυκλοφορούσε μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου η πληροφορία ότι τα υπάρχοντα συμβόλαια για το Κουρδιστάν ήταν αποδεκτά από την κεντρική κυβέρνηση, πληροφορία όμως που έμοιαζε «να καταλαμβάνει εξ απήνης τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης στη Βαγδάτη». Ο Σαχριστάνι επέμεινε μιλώντας στο Reuters χθες ότι το Γαλλικό Πρακτορείο είχε παρερμηνεύσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

Υπογράμμισε επίσης ότι προκειμένου να αναγνωριστεί το περιεχόμενό τους αυτά τα συμβόλαια θα πρέπει να «αναθεωρηθούν» οπωσδήποτε από την κυβέρνηση στη Βαγδάτη.