“Η χώρα δαπανά κάθε χρόνο για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης περίπου 2 δισ. ευρώ. Άρα, μια (ρεαλιστική) εξοικονόμηση της τάξης του 20 – 25 % στη θέρμανση από ενέργειες θερμομόνωσης, σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.” Το, αν μη τι άλλο, σημαντικό αυτό στοιχείο περιέχεται στην παρουσίαση του “Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον” στην οποία προέβη την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, αναδεικνύοντας μια άλλη διάσταση του πολυσυζητημένου προγράμματος (Εδώ η αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος)

“Η χώρα δαπανά κάθε χρόνο για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης περίπου 2 δισ. ευρώ. Άρα, μια (ρεαλιστική) εξοικονόμηση της τάξης του 20 – 25 % στη θέρμανση από ενέργειες θερμομόνωσης, σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.” Το, αν μη τι άλλο, σημαντικό αυτό στοιχείο περιέχεται στην παρουσίαση του “Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον” στην οποία προέβη την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, αναδεικνύοντας μια άλλη διάσταση του πολυσυζητημένου προγράμματος (Εδώ η αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος). 

Περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει η χώρα από τις εισαγωγές πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον επιτευχθεί μία λογική εξοικονόμηση της τάξης του 20% με 25% ετησίως.

Στα προαναφερθέντα ίσως εντοπίζεται η πλέον ενδιαφέρουσα, σε σχέση με την οικονομική συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα, διάσταση του προγράμματος “Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον” το οποίο τρέχει από την 1η Φεβρουαρίου, με περίπου 600 ήδη υποβεβλημένες αιτήσεις από τους δυνητικούς δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης στην οποία προέβη χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες δημοσίων κτηρίων, ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ

-Από το ποσοστό συνολικής κατανάλωσης ενέργειας που καταναλώνουν τα κτήρια, το 75% αφορά στα κτήρια κατοικιών

-Για θέρμανση, στα κτήρια κατοικιών, χρησιμοποιείται το 60% της ενέργειας και στα κτήρια του τριτογενούς τομέα το 52%

-Το 30-50% των νέων ή ανακαινισμένων κτηρίων επηρεάζεται από το Σύνδρομο του Άρρωστου Κτηρίου

- Κακή μελέτη και μέθοδοι κατασκευής των κτηρίων, επηρεάζουν την υγεία των ενοίκων και οδηγούν σε δαπανηρή συντήρηση, υψηλό κόστος για θέρμανση, κλιματισμό, που θίγει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και τις λιγότερο εύπορες κοινωνικές ομάδες.

Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία κατά τα οποία η Ελλάδα παρουσιάζει τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενεργείας για την θέρμανση κατοικιών από την Φινλανδία υπό ομογενοποιημένες κλιματικές συνθήκες! Και αυτό καθώς το 89% των κτηρίων έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, ημερομηνία ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης. Δηλαδή 3.700.000 κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα, άρα ενεργοβόρα (κτίρια υψηλής κατανάλωσης ενέργειας)

Θυμίζουμε ότι ως προϋπολογισμός έχουν τεθεί τα 396 εκατ., ενώ υπάρχει συγχρηματοδότηση από ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους, μέσω των ΠΕΠ και των Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (Ε.Π.ΑΕ.) και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του ΕΣΠΑ 2007-2013.