Η κατάληψη από πειρατές του μεγάλου ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου με προορισμό τις ΗΠΑ στον Ινδικό Ωκεανό σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβολή όσον αφορά τις τάσεις στην πειρατεία, επισημαίνει η ένωση των ιδιοκτητών δεξαμενόπλοιων Intertanko, προειδοποιώντας ότι η κρίση μπορεί να «στραγγαλίσει» σημαντικές εμπορικές θαλάσσιες οδούς και να διαταράξει τη ροή πετρελαίου

Η κατάληψη από πειρατές του μεγάλου ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου με προορισμό τις ΗΠΑ στον Ινδικό Ωκεανό σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβολή όσον αφορά τις τάσεις στην πειρατεία, επισημαίνει η ένωση των ιδιοκτητών δεξαμενόπλοιων I ntertanko, προειδοποιώντας ότι η κρίση μπορεί να «στραγγαλίσει» σημαντικές εμπορικές θαλάσσιες οδούς και να διαταράξει τη ροή πετρελαίου.

Ένοπλοι πειρατές κατέλαβαν χθες το «Irene SL», ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο (Very Large Crude Carrier, VLCC) που μετέφερε αργό πετρέλαιο αξίας 200 εκατ. δολαρίων, ανοικτά των ακτών του Ομάν. Πρόκειται για το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που καταλήφθηκε από πειρατές μέσα σε δύο ημέρες.

«Η κατάληψη από πειρατές 2 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου από το Κουβέιτ που είχε προορισμό τις ΗΠΑ και μεταφερόταν από ένα μεγάλο ελληνικό δεξαμενόπλοιο στο μέσον των βασικών θαλάσσιων οδών από τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή όσον αφορά τον αντίκτυπο της κρίσης της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε στο Reuters ο Τζο Άντζελο, διευθύνων σύμβουλος της I ntertanko.

«Εάν η πειρατεία στον Ινδικό Ωκεανό αφεθεί [να συνεχίζεται] αμείωτη, θα στραγγαλίσει αυτές τις κρίσιμης σημασίας θαλάσσιες οδούς και υπάρχει το ενδεχόμενο να διαταράξει πολύ σοβαρά τη ροή πετρελαίου στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Άντζελο.

Σημειώνεται ότι στην Intertanko ανήκει η πλειοψηφία του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενόπλοιων.