ΙΕΑ: Η Αναταραχή στην Αίγυπτο Εκτόξευσε το Αργό Πάνω από τα 100 Δολ. το Βαρέλι

ΙΕΑ: Η Αναταραχή στην Αίγυπτο Εκτόξευσε το Αργό Πάνω από τα 100 Δολ. το Βαρέλι
energia.gr
Πεμ, 10 Φεβρουαρίου 2011 - 17:35
Η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο υπήρξε η βασική αιτία της εκτόξευσης της τιμής του αργού στα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό επισημαίνει η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον Ιανουάριο του 2011, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες για διακοπή της διέλευσης δεξαμενοπλοίων από το Σουέζ και της ροής πετρελαίου από τον αγωγό SUMED εκτόξευσαν το Brent

Η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο υπήρξε η βασική αιτία της εκτόξευσης της τιμής του αργού στα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό επισημαίνει η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον Ιανουάριο του 2011, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες για διακοπή της διέλευσης δεξαμενοπλοίων από το Σουέζ και της ροής πετρελαίου από τον αγωγό SUMED εκτόξευσαν το Brent πάνω από τα επίπεδα των 100 δολ. το βαρέλι. Μάλιστα, παρά την κάποια εξομάλυνση των τιμών, τα futures του Brent παραμένουν περίπου στα 100,5 δολ. το βαρέλι, με το WTI να βρίσκεται στα 87,20 δολ. το βαρέλι.

Όσον αφορά τις προβλέψεις του Οργανισμού για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2010 και 2011, στην παρούσα έκθεση αναθεωρούνται ανοδικά κατά 120 χιλ. βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας βελτιωμένων, σε σχέση με τα αναμενόμενα, στοιχείων από ασιατικές χώρες εκτός ΟΟΣΑ, αλλά και τις καλύτερες προοπτικές που εμφανίζουν οι βορειοαμερικανικές ανεπτυγμένες οικονομίες. Το 2010 η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου υπολογίζεται ότι έφτασε στα 87,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ αυξήθηκε σε επίπεδο έτους κατά 2,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Εκτιμάται, επίσης, ότι το 2011 θα αγγίξει τα 89,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με το 2010.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 0,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, φτάνοντας στα 88,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χάρη στην αυξημένη παραγωγή αργού και NGL στις χώρες του OPEC. Αντίθετα, αμετάβλητη παρέμεινε η προσφορά στις χώρες εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ, στα 53 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω περιορισμού στην παραγωγή εξαιτίας συνεχών διακοπών λειτουργίας των μονάδων παραγωγής. Οι εκτιμήσεις για το 2010 παραμένουν στα 52,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η εκτίμηση για το2011 εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη κατά 0,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και υπολογίζεται να ανέλθει στα 53,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας αυξημένης πρόβλεψης για αυξημένη παραγωή στην Βόρειο Αμερική.

Η προσφορά του αργού στις χώρες του OPEC ανήλθε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας, φτάνοντας στα 29,85 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την αύξηση να οφείλεται κυρίως στην μηνιαία αύξηση παραγωγής του Ιράκ κατά 280 χιλ. βαρέλια ημερησίως. Η παραγωγή ΝGL του OPEC αναμένεται να αυξηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω ανόδου της παραγωγής του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι κατευθυντήριες οδηγίες του OPEC για την συνολική παραγωγή από τις χώρες του καρτέλ για το 2011 ομιλούν για 29,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ζήτηση, κοντά στα επίπεδα παραγωγής του OPEC που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο. Η Έκθεση του Οργανισμού εκτιμά ότι η εφεδρική παραγωγική ικανότητα του OPEC κυμαίνεται σήμερα στα 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή για το τελευταίο τρίμηνο του 2010 επανεκτιμάται ανοδικά κατά 150 χιλ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 74,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξημένη κατά 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως πάνω από τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2009, λόγω αυξημένων στοιχείων για την παραγωή της Ινδίας της Κίνας και των ΗΠΑ τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2010. Οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές αναμένεται να αυξηθούν στα 74,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω εργασιών συντήρησης στην Ευρώπη, τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τη Μέση Ανατολή, που εν μέρει αντισταθμίζουν την αύξηση ροών στην Ινδία και τη Λατινική Αμερική.

Τέλος, η μηναία Έκθεση του ΙΕΑ εκτιμά ότι τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2010 σημείωσαν κάμψη κατά 55.6 εκατ. βαρέλια, ανερχόμενα πλέον στα 2.668 εκατ. βαρέλια, ενώ η μελλοντική κάλυψη της ζήτησης έπεσε στις 57,5 ημέρες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Ιανουάριο δείχνουν μία αύξηση στα αποθέματα του ΟΟΣΑ κατά 19,8 9 εκατ. βαρέλια, ενώ πτώση σημειώνουν τα στοιχεία που αφορούν την βραχυπρόθεσμη κυμαινόμενη αποθήκευση πετρελαίου.