Σε μικρή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μπρεντ οδήγησε χθες η έντονη φημολογία περί αποχώρησης του Αιγύπτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Παράλληλα, ο OPEC ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας, λόγω της ανόδου που έχει σημειώσει η ζήτηση αλλά και των τιμών που ξεπερνούν τα 100 δολ. το βαρέλι

 

Σε μικρή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μπρεντ οδήγησε χθες η έντονη φημολογία περί αποχώρησης του Αιγύπτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Παράλληλα, ο OPEC ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας, λόγω της ανόδου που έχει σημειώσει η ζήτηση αλλά και των τιμών που ξεπερνούν τα 100 δολ. το βαρέλι. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, το Brent κινήθηκε πάνω από τα επίπεδα των 100 δολ. το βαρέλι - φτάνοντας ακόμη και τα 103 δολ. – με μεγάλη μεταβλητότητα, χαρακτηριστικού του υψηλού πλαφόν τιμών.

 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό η παραγωγή τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως στα 29,72 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008, όταν ο OPEC ανακοίνωσε ρεκόρ μείωσης στην παραγωγή σε «μαύρο χρυσό».

 

Στο Λονδίνο η τιμή του συμβολαίου μπρεντ παράδοσης Μαρτίου, διαπραγματευόταν αργά χθες το βράδυ στα 101,28 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 0,54%.

 

Νωρίτερα είχε εκτιναχθεί στα 102,88 δολ. ύστερα από φήμες για επιδείνωση της υγείας του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα μπιν Αμπντούλ-Αζίζ, οι οποίες όμως στη συνέχεια διαψεύστηκαν από τον σύμβουλο της βασιλικής οικογένειας. Η τιμή συμβολαίου αργού παράδοσης Μαρτίου, αντίθετα κατέγραφε μικρή άνοδο της τάξης του 0,24% στα 86,95 δολ. το βαρέλι.

 

Τα νέα για επικείμενη παραίτηση του Αιγύπτιου Προέδρου ενίσχυσαν και το χρυσό, που νωρίτερα είχε δεχθεί πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου και την αυξημένη ζήτηση των επενδυτών για επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου. Η τιμή σποτ του χρυσού διαπραγματευόταν χθες στο 1.364,20 δολ. η ουγγιά από 1.362,89 δολ. την Τετάρτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η τιμή συμβολαίου χρυσού παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε κατά 60 σεντς στο 1.364,90 δολ.

 

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του χαλκού, καθώς η αγορά εστίασε στις προοπτικές της ζήτησης από την κινεζική αγορά, μετά την αύξηση των επιτοκίων στη χώρα. Η τιμή του χαλκού (συμβόλαιο τρίμηνης παράδοσης) στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου διαπραγματευόταν χθες στα 9.951 δολ. ο τόνος από τα 9.925 δολ. την Τετάρτη και την εκτίναξη στο επίπεδο ρεκόρ των 10.160 δολ. τη Δευτέρα. Ο κασσίτερος έκλεισε στα 31.500 δολ. ο τόνος από 31.255 δολ., ενώ οι τιμές του νικελίου υποχώρησαν στα 27.875 δολ. από τα 28.375 δολ.

 

Την ίδια στιγμή, ο ΙΕΑ στην έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου που αφορά τον μήνα Ιανουάριο, και η οποία δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα, αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψη για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση το 2011. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πλέον εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 1,46 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ελαφρώς αυξημένη κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις ως τώρα εκτιμήσεις. Μολονότι, η αύξηση θα είναι σχεδόν η μισή σε σχέση με την απροσδόκητα ισχυρή αύξηση του 2010, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει, σύμφωνα με τον Οργανισμό, για πρώτη φορά στο τέλος του 2011 τα 90 εκατ. βαρέλια ημερησίως.