Αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης αερίου προς την Ευρώπη κατά 15% αποφάσισε η ρωσική Gazprom, επικαλούμενη την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, εξέλιξη που προοιωνίζεται αύξηση των τιμών και στην Ελλάδα. Ο ρωσικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή πώλησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταλήγουν στις ευρωπαϊκές αγορές θα κυμανθεί φέτος στα 352 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι 306 δολαρίων πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές της θα αυξηθούν στα 152 δισ. κ.μ. έναντι 139 δισ. κ.μ. το 2010

Αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης αερίου προς την Ευρώπη κατά 15% αποφάσισε η ρωσική Gazprom, επικαλούμενη την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, εξέλιξη που προοιωνίζεται αύξηση των τιμών και στην Ελλάδα.

Ο ρωσικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή πώλησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταλήγουν στις ευρωπαϊκές αγορές θα κυμανθεί φέτος στα 352 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι 306 δολαρίων πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές της θα αυξηθούν στα 152 δισ. κ.μ. έναντι 139 δισ. κ.μ. το 2010.

Σύμφωνα με την Gazprom, πάντως, οι αναμενόμενες αυξήσεις οφείλονται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου (σ.σ. το μπρεντ έφτασε χθες τα 104 δολάρια το βαρέλι), με την οποία είναι συνδεδεμένη η τιμή του αερίου, ακολουθώντας με χρονική διαφορά 6-9 μηνών. Η τιμή αυτή είναι η χονδρική με την οποία εισάγουν το καύσιμο τα κράτη και οι προμηθευτές.

Στις τελικές τιμές συνυπολογίζονται οι υπηρεσίες διανομής και μεταφοράς αερίου και οι φόροι, που πολλαπλασιάζουν την τιμή καταναλωτή, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα 2/3 του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί είναι ρωσικής προέλευσης.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, που επικαλείται η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τόνιζαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία νύξη εκ μέρους της ρωσικής εταιρείας για αυξήσεις στις τιμές. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ έχει συμβόλαιο με την Gazprom για προμήθεια 2,8 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2016.