Η Ρύπανση από την Πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ Παραμένει στον Βυθό του Κόλπου του Μεξικού

Η Ρύπανση από την Πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ Παραμένει στον Βυθό του Κόλπου του Μεξικού
energia.gr
Δευ, 21 Φεβρουαρίου 2011 - 10:34
Δεν έχει περισυλλεχθεί ακόμη μεγάλο μέρος του πετρελαίου και του μεθανίου που διέρρευσαν πέρυσι από τη γεώτρηση της BP με συνέπεια να συνεχίζεται η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, όπως εκτιμά κορυφαία αμερικανίδα ερευνήτρια, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες και εκθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η Σαμάνθα Τζόιλ, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, είχε ξεκινήσει τις μελέτες με το υποβρύχιο Alvin πριν ακόμα ξεκινήσει η διαρροή στις 20 Απριλίου 2010 και σταμάτησε στις 15 Ιουλίου 2010
Δεν έχει περισυλλεχθεί ακόμη μεγάλο μέρος του πετρελαίου και του μεθανίου που διέρρευσαν πέρυσι από τη γεώτρηση της BP με συνέπεια να συνεχίζεται η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, όπως εκτιμά κορυφαία αμερικανίδα ερευνήτρια, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες και εκθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η Σαμάνθα Τζόιλ, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, είχε ξεκινήσει τις μελέτες με το υποβρύχιο Alvin πριν ακόμα ξεκινήσει η διαρροή στις 20 Απριλίου 2010 και σταμάτησε στις 15 Ιουλίου 2010.

Ακολούθησαν κι άλλες υποβρύχιες επισκέψεις, από τις οποίες η τελευταία ήταν το Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκειά τους, η Τζόιλ βρήκε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου να πνίγουν καβούρια, αστερίες και άλλα πλάσματα του βένθους, ενώ διαπίστωσε ότι η δραστηριότητα των μικροβίων που καταναλώνουν το μεθάνιο από τη διαρροή έχει μειωθεί δραματικά, ένδειξη ότι η αποδόμηση του μεθανίου έχει σταματήσει.

Η ερευνήτρια δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τα ευρήματά της, τα παρουσίασε όμως το Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (τον οργανισμό που εκδίδει το περιοδικό Science).

Προ ημερών, επίσης, δημοσίευσε την εκτίμηση ότι η γεώτρηση απελευθέρωσε 500.000 τόνους αέριων υδρογονανθράκων όπως το μεθάνιο.

«Τα μαγικά μικρόβια κατανάλωσαν περίπου το 10% της εκροής, το υπόλοιπο όμως δεν γνωρίζουμε τι απέγινε» δήλωσε.

Το πετρέλαιο «δεν φαίνεται να αποσυντίθεται [...] υπάρχει ακόμα πολύ εκεί έξω» είπε, και έδειξε βίντεο με νεκρούς αστερίες και άλλα πλάσματα καλυμμένα με ένα παχύρρευστο, μαύρο υλικό.

Χημικές αναλύσεις σε δείγματα από τον πυθμένα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για πετρέλαιο από τη διαβόητη γεώτρηση Macondo της BP.

Τα αποτελέσματα αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με ευρήματα άλλων ερευνών, όπως η  πρόσφατη μελέτη στο Science, πουκατέληγε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου έχει εξαφανιστεί από τον Κόλπο του Μεξικού.

Εξάλλου και ο Κένεθ Φέινμπεργκ, ο οποίος ορίστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση επικεφαλής του προγράμματος αποζημίωσης των πληγέντων, είχε δηλώσει στις αρχές Φεβρουαρίου ότι οι μελέτες που ζήτησε υποδεικνύουν ότι ο Κόλπος του Μεξικού θα έχει επανέλθει σχεδόν πλήρως στην αρχική του κατάσταση μέχρι το 2012.

Η Δρ Τζόιλ, πάντως, επιμένει: «Πήγα στο βυθό. Είδα πώς είναι με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν θα είναι όλα εντάξει μέχρι το 2012» είπε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, Τζέιν Λουμπτσένκο, δήλωσε το Σάββατο ότι  «παρόλο που το πετρέλαιο διασπάστηκε σχετικά γρήγορα, και πλέον έχει φύγει στο μεγαλύτερο μέρος του, αλλά όχι όλο, η ζημιά σε μια ποικιλία ειδών ίσως δεν γίνει εμφανής για πολλά ακόμα χρόνια».