Ανέστειλε η BP τις προετοιμασίες για την εξόρυξη πετρελαίου στην έρημο της Λιβύης και η Statoil προχώρησε στο κλείσιμο των γραφείων της στην χώρα, λόγω των πολύνεκρων πολιτικών ταραχών. Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε ότι διεκόπη η παραγωγή 50 χιλ. βαρελιών την ημέρα στην χώρα

Ανέστειλε η BP τις προετοιμασίες για την εξόρυξη πετρελαίου στην έρημο της Λιβύης και η Statoil προχώρησε στο κλείσιμο των γραφείων της στην χώρα, λόγω των πολύνεκρων πολιτικών ταραχών. Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε ότι διεκόπη η παραγωγή 50 χιλ. βαρελιών την ημέρα στην χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΕΑ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση "υψηλής ετοιμότητας" για το ενδεχόμενο διατάραξης στην ομαλή τροφοδοσία του πετρελαίου λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η παραγωγή περίπου 50.000 βαρελιών την ημέρα από τη Λιβύη έχει διακοπεί λόγω των αναταραχών στη χώρα, δήλωσε ο David Fyfe, επικεφαλής του τμήματος Βιομηχανίας Πετρελαίου και Αγορών του IEA σε διάσκεψη του Energy Institute στο Λονδίνο.

Όσον αφορά την BP, αυτή ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις προετοιμασίες για την εξόρυξη πετρελαίου στη λιβυκή έρημο καθώς οι ανάδοχοι εγκαταλείπουν το project λόγω των αναταραχών στη χώρα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δυνητικά σημαντικό πλήγμα για τον πετρελαϊκό κολοσσό, καθώς μόλις το 2007 υπέγραψε συμφωνία αξίας τουλάχιστον 900 εκατ. δολαρίων για εξόρυξη στη Λιβύη, αναφέροντας τότε ότι ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη δέσμευση ερευνών. Ας σημειωθεί ότι οι υπεράκτιες λειτουργίες της BP στη Λιβύη συνεχίζονται κανονικά.

 

Εκπρόσωπος της BP δήλωσε ότι «ορισμένοι ανάδοχοι που εργάζονται εκεί εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις για προληπτικούς λόγους».

Την ίδια στιγμή, η νορβηγική πετρελαϊκή Statoil ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία της και ανακαλεί τους ομογενείς εργαζομένους. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε, συγκεκριμένα ότι «αρκετοί ομογενείς εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω της τρέχουσας κατάστασης». «Αποφασίσαμε να κλείσουμε τα γραφεία μας στην Τρίπολη», πρόσθεσε.

Ωστόσο, άλλες πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, όπως η γαλλική Total, η ρωσική Gazprom, η ισπανική Repsol και η ιταλική Eni ανακοίνωσαν ότι οι λειτουργίες τους δεν έχουν επηρεαστεί από τις αναταραχές. Οι Gazprom και Eni ανέφεραν ότι το προσωπικό δεν έχει εγκαταλείψει τις εργασίες του, ενώ η Total ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.