Διαβεβαιώσεις ότι ο ΟPEC δεν θα Επιτρέψει Προβλήματα στην Προσφορά Πετρελαίου

Διαβεβαιώσεις ότι ο ΟPEC δεν θα Επιτρέψει Προβλήματα στην Προσφορά Πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 23 Φεβρουαρίου 2011 - 09:29
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Νομπούο Τανάκα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, υπογράμμισε ότι διατάραξη της παραγωγής πετρελαίου λόγω των γεγονότων στην Λιβύη, θα προκαλέσει άλμα στις τιμές του αργού. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα και ότι ο OPEC είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του. Τόνισε, μάλιστα, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον γενικό γραμματέα του OPEC πως ο Οργανισμός θα ενισχύσει την παραγωγή του σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Νομπούο Τανάκα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, υπογράμμισε ότι διατάραξη της παραγωγής πετρελαίου λόγω των γεγονότων στην Λιβύη, θα προκαλέσει άλμα στις τιμές του αργού. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα και ότι ο OPEC είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του. Τόνισε, μάλιστα, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον γενικό γραμματέα του OPEC πως ο Οργανισμός θα ενισχύσει την παραγωγή του σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού.

 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας με χθεσινές δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στα όποια προβλήματα δημιουργηθούν στην παραγωγή πετρελαίου να επηρεάσουν τις παγκόσμιες προμήθειες του «μαύρου χρυσού». Όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, η αγορά γνωρίζει ότι η Σαουδική Αραβία διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και ιστορικό στο να τη χρησιμοποιεί όταν χρειάζεται.

«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, αυτό που πρέπει να επικρατήσει είναι η ομαλότητα της προσφοράς πετρελαίου», πρόσθεσε.