Σωστή εκτόξευση πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ώρο οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μεσούσης της κρίσης στην Λιβύη και ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για εκατόμβες νεκρών στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η τιμή για την ποικιλία Brent, για παραδόσεις Απριλίου, ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα $117 το βαρέλι, στην πρωινή συνεδρίαση του ICE στο Λονδίνο, έχοντας ανατιμηθεί κατά 10,3% από χθες το μεσημέρι, ενώ το WTI επίσης για παραδόσεις Απριλίου, κινείται στα $102 το βαρέλι με την Αμερικανική αγορά να συνειδητοποιεί τώρα ότι κινείται και αυτή σε περιοχή υψηλών τιμών.

Σωστή εκτόξευση πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ώρο οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μεσούσης της κρίσης στην Λιβύη και ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για εκατόμβες νεκρών στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η τιμή για την ποικιλία Brent, για παραδόσεις Απριλίου, ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα $117 το βαρέλι, στην πρωινή συνεδρίαση του ICE στο Λονδίνο, έχοντας ανατιμηθεί κατά 10,3% από χθες το μεσημέρι, ενώ το WTI επίσης για παραδόσεις Απριλίου, κινείται στα $102 το βαρέλι με την Αμερικανική αγορά να συνειδητοποιεί τώρα ότι κινείται και αυτή σε περιοχή υψηλών τιμών. Με την βενζίνη στις ΗΠΑ να μην επιβαρύνεται με τους υπέρμετρους φόρους της Ευρώπης οι επιπτώσεις στις τιμές προϊόντων στην αντλία είναι άμεσες με το γαλόνι την αμόλυβδη να έχει κτυπήσει τα $3.2 (1 Αμερικανικό γαλόνι = 3,78 λίτρα).

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι προσπαθεί με τη χρήση Αφρικανών μισθοφόρων να ελέγξει την κατάσταση στην Τρίπολη και στο Δυτικό τμήμα της χώρας, έχοντας εξαπολύσει κύμα βίας και εξανδραποδισμού εναντίων αντιφρονούντων αμάχων. Την στάση του Καντάφι έχουν καταδικάσει ανοικτά όλες οι μεγάλες δυνάμεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού ξένων υπηκόων που ως επί το πλείστον εργάζονται στην πετρελαιοβιομηχανία της χώρας.

 

Δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές της διεθνούς αγοράς πετρελαίου που υποστηρίζουν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς τα $120 το βαρέλι και ίσως υψηλότερα καθώς απομακρύνονται οι προοπτικές για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης και με τον ίδιο τον Καντάφι να δείχνει αποφασισμένος, τουλάχιστον για την ώρα, να μην παραδώσει την εξουσία αμαχητί. Άμεσες είναι οι επιπτώσεις στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου όπου ήδη έχουμε μείωση κατά 400,000 βαρέλια ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν σταματήσει την λειτουργία τους πολλά περισσότερα πηγάδια. Η Ισπανική Repsol, η Γερμανική BASF και η Ιταλική ENI που μεταξύ τους παράγουν 350.000 βαρέλια έχουν σταματήσει πλήρως την παραγωγή από το τεράστιο κοίτασμα El Sahara και από άλλα δευτερεύοντα πεδία. Πάντως λειτουργούν ακόμη παραγωγικές μονάδες της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης, χωρίς να είναι βέβαιο για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίζεται η παραγωγή λόγω του διεθνούς οικονομικού embargo που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή και τα προβλήματα φόρτωσης που παρατηρούνται ήδη στα διάφορα παραθαλάσσια terminals.

 

Με την Λιβύη να παράγει γύρω στα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα (έχοντας ένα δυναμικό κοντά στα 1,9 εκατ. βαρέλια) και την εγγύτητα της στην Ευρωπαϊκή αγορά, η απώλεια της Λιβυκής παραγωγής θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην τροφοδοσία διυλιστηρίων κυρίως στην Ιταλία η οποία προμηθεύεται πρωτίστως Λιβυκό αργό. Ενώ παγκοσμίως δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου η προσωρινή διακοπή της παραγωγής από την Λιβύη ωθεί τις τιμές στα ύψη έως ότου επιτευχθεί τροφοδοσία της αγοράς από εναλλακτικές πηγές. Ο OPEC συνολικά, σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων του οργανισμού, διαθέτει εφεδρική παραγωγή 5,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ ο IEA διαθέτει και αυτός στρατηγικά αποθέματα της τάξης των 1,6 εκατ. βαρελιών. Άρα η διεθνής αγορά δεν αντιμετωπίζει άμεσα πρόβλημα προμήθειας. Ωστόσο είναι η αβεβαιότητα για το τι μέλει γενέσθαι στην Βόρειο Αφρική και οι πιθανές επιπτώσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής που διατηρούν το κλίμα αβεβαιότητας και νευρικότητας που έχει επικρατήσει τα τελευταία 24ωρα στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.