Έντονη Μεταβλητότητα Παρουσιάζουν οι Τιμές Πετρελαίου Κινούμενες Πάνω από 110 $ το Βαρέλι

Έντονη Μεταβλητότητα Παρουσιάζουν οι Τιμές Πετρελαίου Κινούμενες Πάνω από 110 $ το Βαρέλι
energia.gr
Παρ, 25 Φεβρουαρίου 2011 - 11:29
Στα 119,79 έφθασε ενδοσυνεδριακά εχθές το βράδυ το Brent, για παραδόσεις Μαρτίου, στο ICE του Λονδίνου, ενώ σήμερα το πρωί διαπραγματευόταν γύρω στα 112,5 δολ. το βαρέλι. Παράλληλα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού ΗΠΑ (ποικιλίες WTI) στο Nymex της Νέας Υόρκης υπερέβησαν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίζει πλέον τις τιμές του αργού, καθώς αυτές έχουν ξεφύγει για καλά πάνω από τα 110 δολ. το βαρέλι

Στα 119,79 έφθασε ενδοσυνεδριακά εχθές το βράδυ το Brent, για παραδόσεις Μαρτίου, στο ICE του Λονδίνου, ενώ σήμερα το πρωί διαπραγματευόταν γύρω στα 112,5 δολ. το βαρέλι. Παράλληλα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού ΗΠΑ (ποικιλίες WTI) στο Nymex της Νέας Υόρκης υπερέβησαν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίζει πλέον τις τιμές του αργού, καθώς αυτές έχουν ξεφύγει για καλά πάνω από τα 110 δολ. το βαρέλι.

Αιτία είναι ασφαλώς η κλιμακούμενη κρίση στη Λιβύη, που έχει οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής της, καθώς οι μεγάλες πετρελαϊκές, Total, Eni, Repsol, BASF έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Και ενώ εντείνεται η ανησυχία για την περαιτέρω εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού», μεγάλες επενδυτικές τράπεζες προειδοποιούν για τις συνέπειες μιας πετρελαϊκής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία και καλούν τον ΟΠΕΚ να παρέμβει αυξάνοντας την παραγωγή. Η σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της περιοχής, η Σαουδική Αραβία, σπεύδει, πάντως, να δηλώσει έτοιμη να καλύψει τα κενά και διά στόματος αξιωματούχου, που προτίμησε την ανωνυμία, τονίζει πως δεν συντρέχει λόγος να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, καθώς η ίδια και ο ΟΠΕΚ δεν θα αφήσουν να σημειωθούν ελλείψεις στην αγορά.

Η Deutsche Bank κρούει, πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου πως αν η τιμή του πετρελαίου υπερβεί τα 120 δολ. το βαρέλι θα πληγεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια στιγμή ποικίλλουν οι εκτιμήσεις, με την Barclays Capital να υπολογίζει πως από τα 1,6 εκατ. βαρέλια που είναι η ημερήσια παραγωγή της Λιβύης, έχει διακοπεί η παραγωγή του ενός εκατομμυρίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), που συνεδριάζει από χθες, έχει ήδη δηλώσει έτοιμη να διαθέσει αποθέματα πετρελαίου σε περίπτωση προβλήματος στην προσφορά, ωστόσο η ΒΝΡ προεξοφλεί πως οποιαδήποτε τέτοια κίνησή της ή και αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα χρειαστεί χρόνο για να καλύψει τα κενά στην αγορά.

Λιγότερο απαισιόδοξη, η Goldman Sachs υπολογίζει τη μείωση στα 500.000 βαρέλια την ημέρα. Προβλέπει, άλλωστε, πως τα παγκόσμια αποθέματα μπορούν να καλύψουν ακόμη και μια πλήρη διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη για περισσότερο από 100 ημέρες, ενώ η πλεονασματική παραγωγή του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να καλύψει οποιαδήποτε έλλειψη. Επισημαίνει, ωστόσο, πως οι αγορές κινούνται από τον φόβο μιας επέκτασης της κρίσης σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις και να υπαγορεύσει την επιβολή ποσοστώσεων στην προμήθεια. Για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει κονδύλια ύψους 36 δισ. δολ. για οικονομική ενίσχυση, υπό τη μορφή επιδομάτων ανεργίας, επιδοτήσεων στην παιδεία και την αγορά κατοικίας, έως και διαγραφή χρεών.