Το Υπουργείο Περιφερειακής Aνάπτυξης και Aνταγωνιστικότητας συγκαλεί τη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου πετρελαιοειδών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες από την αλματώδη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και οι φόβοι για τις επιπτώσεις της στην εγχώρια αγορά να κορυφώνονται, το υπουργείο. Ήδη, άλλωστε, η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,62 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 82-84 λεπτά το λίτρο

Το Υπουργείο Περιφερειακής Aνάπτυξης και Aνταγωνιστικότητας συγκαλεί τη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου πετρελαιοειδών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες από την αλματώδη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και οι φόβοι για τις επιπτώσεις της στην εγχώρια αγορά να κορυφώνονται, το υπουργείο. Ήδη, άλλωστε, η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,62 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 82-84 λεπτά το λίτρο. Ανησυχητικό κρίνεται, εξάλλου, από παράγοντες της κυβέρνησης και της αγοράς ότι, καθώς η τιμή του πετρελαίου οδεύει προς τα 120 δολάρια το βαρέλι, πολύ εύκολα η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει το 1,70 ευρώ το λίτρο και σε πολλές περιοχές της χώρας το 1,80 ευρώ, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 85 λεπτά το λίτρο.

Στη συνάντηση της Δευτέρας θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας και των βενζινοπωλών, οι οποίοι θα προσέλθουν με αίτημα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και το χτύπημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Το σύνολο των φορέων της αγοράς θεωρεί ότι το λαθρεμπόριο έχει διογκωθεί μετά τις απανωτές αυξήσεις ειδικού φόρου κατανάλωσης και διευρύνεται όσο ανεβαίνουν οι τιμές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με την τιμή της αμόλυβδης στο 1,62 ευρώ το λίτρο, για κάθε λίτρο που διακινείται ο λαθρέμπορος κερδίζει πάνω από 1 ευρώ που αντιστοιχεί σε φόρους.