Τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τα Ελληνικά Πετρέλαια από την κρίση στη Λιβύη επανέλαβε η διοίκηση του ομίλου. Σε συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με δημοσιογράφους αναφέρθηκε ότι ήδη ένα μέρος των προμηθειών καλύπτεται από εναλλακτικές πηγές προμήθειας, και συγκεκριμένα, από τη Δυτική Αφρική. Έτσι κι αλλιώς, όπως υποστηρίχθηκε, το ποσοστό που καλύπτουν οι προμήθειες αργού πετρελαίου από τη Λιβύη περιορίζεται σε 15%

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τα Ελληνικά Πετρέλαια από την κρίση στη Λιβύη επανέλαβε η διοίκηση του ομίλου. Σε συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με δημοσιογράφους αναφέρθηκε ότι ήδη ένα μέρος των προμηθειών καλύπτεται από εναλλακτικές πηγές προμήθειας, και συγκεκριμένα, από τη Δυτική Αφρική. Έτσι κι αλλιώς, όπως υποστηρίχθηκε, το ποσοστό που καλύπτουν οι προμήθειες αργού πετρελαίου από τη Λιβύη περιορίζεται σε 15%.

Η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ., εξάλλου, δεν έχει λάβει ως τώρα δεύτερη επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία να ζητείται περικοπή μισθών κατά 10% και επιδομάτων και υπερωριών κατά ένα ακόμη 10%. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης της ΕΛ.ΠΕ. και του σωματείου εργαζομένων για αναθεώρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς τις προθέσεις της για το τι προτίθεται να κάνει εάν και εφόσον λάβει εντολή από το υπουργείο Οικονομικών για περικοπές μισθών και επιδομάτων, στο πλαίσιο του Μνημονίου, που αφορούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, στις, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το σωματείο εργαζομένων προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με υψηλές απαιτήσεις που φθάνουν το 9+9% για δύο χρόνια, όταν πέρσι είχαν εξασφαλίσει αυξήσεις της τάξης του 7%, που αφορούσαν, όμως, σε διετή σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά τα swaps ενέργειας, οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται είναι ότι με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. θα συνεκτιμήσει τις απόψεις που κατατέθηκαν και θα επαναφέρει το όλο θέμα στην ελληνική κυβέρνηση. Καθώς δεν διαγράφεται προοπτική εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την αγορά με βάση το προτεινόμενο μοντέλο, η εκτίμηση είναι ότι είτε η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να δώσει μία λύση που να ικανοποιεί την αγορά, ήτοι, να υιοθετηθεί το swaps επιμέρους μονάδων, είτε η χώρα μας κινδυνεύει να οδηγηθεί στο ευρωδικαστήριο, δεδομένου ότι το θέμα αυτό άπτεται του ανταγωνισμού στην αγορά. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αναμένεται στο επόμενο δίμηνο να υπάρξει λύση.