Με την μέση τιμή της αμόλυβδης να πιάνει σήμερα τα 1,65 ευρώ πανελλαδικά και με τα φαινόμενα για πειραγμένες αντλίες σε όλο και πιο συχνή εμφάνιση, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προβληματίζονται, καθώς ουσιαστικά βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαξίωση του προϊόντος τους, ενώ η πρακτική της διενέργειας ελέγχων στα πρατήρια από τις ίδιες κερδίζει έδαφος

Με την μέση τιμή της αμόλυβδης να πιάνει σήμερα τα 1,65 ευρώ πανελλαδικά και με τα φαινόμενα για πειραγμένες αντλίες σε όλο και πιο συχνή εμφάνιση, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προβληματίζονται, καθώς ουσιαστικά βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαξίωση του προϊόντος τους, ενώ η πρακτική της διενέργειας ελέγχων στα πρατήρια από τις ίδιες κερδίζει έδαφος.

 

 

Ο Φεβρουάριος εκτιμάται ότι έκλεισε με πτώση πάνω από 25% στη ζήτηση των καυσίμων κίνησης, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες περί αλλοίωσης των μετρήσεων στα πρατήρια, με αποτέλεσμα αυτό που φαίνεται φτηνότερο, στην ουσία να είναι ακριβότερο για τον καταναλωτή.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε την Τετάρτη το πρωί σε νέα επίπεδα ρεκόρ – συγκεκριμένα, στα 1,65 δολάρια ανά λίτρο – η μέγιστη τιμή εμφανίζει τάση υποχώρησης! Το καλό σενάριο θέλει αυτούς που πωλούσαν ακριβότερα να έχουν ρίξει τις τιμές, προκειμένου να κρατήσουν πελάτες. Το ουδέτερο σενάριο θέλει τους πιο ακριβούς πρατηριούχους να μην δηλώνουν τιμές στο Παρατηρητήριο. Το κακό σενάριο θέλει τους ακριβούς να δηλώνουν εικονικά χαμηλότερες τιμές και στην ουσία να χρεώνουν περισσότερο με το πείραγμα των αντλιών!

 

“Τα στοιχεία της έρευνας του Πολυτεχνείου που ήρθαν ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας πολύ φοβάμαι πως κολακεύουν την αγορά καυσίμων”, λέει στο energia gr. γνωστός παράγων της αγοράς στην εμπορία πετρελαιοειδών. “Είναι πολύ περισσότερα του ενός στα δέκα τα πρατήρια που αλλοιώνουν τις μετρήσεις”, συμπληρώνει ο ίδιος.

 

Αρκετές εταιρείες πραγματοποιούν συχνά ελέγχους στα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους προκειμένου να μην εκτίθενται και οι ίδιες στους πελάτες τους. Ωστόσο, υπάρχει στους κόλπους του Συνδέσμου, πλέον, η άποψη ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να διεξάγονται με κεντρικό συντονισμό για να είναι αποτελεσματικότεροι.

 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης πλησιάζει πλέον τα 86 λεπτά το λίτρο ενώ, βοηθούντος και του καιρού, η μέγιστη τιμή καταγράφεται στα 97 λεπτά. Με την τιμή του αργού πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι και με τις διυλιστηριακές τιμές σε συνεχή άνοδο από τις 7 Φεβρουαρίου και μετά, οι καταναλωτές δεν έχουν να ελπίζουν σε πολλά...