«Η τοξική κληρονομιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης συνεχίζει να σκιάζει την παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επισημαίνεται στην έκθεση της Ernst & Young που αξιολογεί 30 χώρες ανάλογα με το αν και σε ποιο βαθμό προσελκύουν ξένες επενδύσεις.

«Η τοξική κληρονομιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης συνεχίζει να σκιάζει την παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επισημαίνεται στην έκθεση της Ernst & Young που αξιολογεί 30 χώρες ανάλογα με το αν και σε ποιο βαθμό προσελκύουν ξένες επενδύσεις. «Οπου η ενεργειακή πολιτική συνδέεται λιγότερο άμεσα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα καθαρής ενέργειας, βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί επικεντρώνονται στο πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών με τον πιο οικονομικά προσιτό τρόπο», δηλώνει ο Ben Warren, σύμβουλος της Ernst & Young για την ενέργεια και τις περιβαλλοντικές υποδομές.

Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια εκτοξεύτηκαν κατά 30% το 2010, ωστόσο το επενδυτικό περιβάλλον σε ορισμένες χώρες και για ορισμένες τεχνολογίες, θέτει πολλές προκλήσεις. Το 2010 ήταν μία καλή χρονιά για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς το νέο δυναμικό αυξήθηκε κατά 51%. Ωστόσο η χερσαία αιολική ενέργεια παγκοσμίως σημείωσε πτώση της τάξης του 7%, ενώ συγκεκριμένα στην Ευρώπη η πτώση υπολογίζεται στο 14%. Αντίθετα, ο ηλιακός τομέας αυξήθηκε σημαντικά.

Η Κίνα συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Ernst & Young, καθώς η κινεζική αγορά ηλιακής και αιολικής ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Στο μεταξύ, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενέκριναν την παράταση, κατά ένα χρόνο, των κυβερνητικών επιδοτήσεων, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην αμερικανική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πέρυσι οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν 5,1 gigawatts αιολικής ενέργειας, σχεδόν τη μισή δηλαδή συγκριτικά με τα επίπεδα του 2009, και λιγότερο από το 1/3 των 16,5 gigawatts της Κίνας το 2010.

Παγκόσμια κατάταξη
Πάντως, σε έρευνα της Ernst & Young που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επισημαίνονταν πως στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο δελεαστικές αγορές για επενδύσεις σε ΑΠΕ, βρισκόταν η Κίνα. Ψηλά στη λίστα ήταν και η Ιταλία, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε γεωθερμική, ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά και υποδομές. Συγκεκριμένα, η έκθεση καταδείκνυε πως το τελευταίο τρίμηνο που εξετάστηκε (Απρίλιος - Ιούνιος 2010), οι επενδύσεις σε αιολική ενέργεια στην Κίνα αντιστοιχούσαν στις μισές επενδύσεις στον αιολικό τομέα παγκοσμίως.

Από τα 20,5 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν παγκοσμίως, τα 10 δισ. επενδύθηκαν στην Κίνα. Στην τελευταία λίστα της συμβουλευτικής εταιρείας για τις 30 μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ, η Κίνα σκαρφάλωσε δύο θέσεις. Οι ΗΠΑ αντίθετα έχασαν μία θέση εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, της οικονομικής κρίσης και των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")