Σε σημείωμά της, η Moody’s καταγράφει τους κινδύνους για τις πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως η όποια μείωση παραγωγής από τη Λιβύη θα αντισταθμιστεί μέσω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Σε σημείωμά της, η Moodys καταγράφει τους κινδύνους για τις πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως η όποια μείωση παραγωγής από τη Λιβύη θα αντισταθμιστεί μέσω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Λιβύη φορολογούσε τις εταιρείες αυτές με 94%. Παραδοσιακά, η αλλαγή καθεστώτος σε μια χώρα αποτελεί κίνδυνο για τις ξένες πετρελαϊκές, όμως στην περίπτωση αυτή η όποια κυβέρνηση προκύψει δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να επιβάλει χειρότερους όρους από αυτούς στις επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυστριακή OMV, η οποία πέρυσι παρήγαγε το 10% των ποσοτήτων της στη Λιβύη. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από της Eni, αλλά η OMV βρίσκεται σε πιο ευαίσθητη θέση εξαιτίας της αγοράς της Petrol Ofisi και της Pioneer Tunisia, στην οποία προχώρησε. Η Moodys θεωρεί πως αν η OMV αποτύχει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα υποστεί υποβάθμιση.

Τέλος, ο οίκος αναγνωρίζει ως κίνδυνο την πιθανή επιβολή μακροπρόθεσμων κυρώσεων στη Λιβύη.

Ακολουθούν οι πιο εκτεθειμένες πετρελαϊκές: