Ι. Μανιάτης: Πάνω από 10 Δις τα Έσοδα από τους Υδρογονάνθρακες Μόνο της Δυτικής Ελλάδας

Ι. Μανιάτης: Πάνω από 10 Δις τα Έσοδα από τους Υδρογονάνθρακες Μόνο της Δυτικής Ελλάδας
energia.gr
Τετ, 13 Απριλίου 2011 - 12:27
Σε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, στην Ετήσια Ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση του ΙΕΝΕ, στις 11 Απριλίου, περί κρατικών εσόδων ύψους πάνω από 10 δις δολάρια τα επόμενα 10 – 15 χρόνια από εκμετάλλευση εγχωρίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης, μιλώντας στον REAL FM 97,8 και τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου. Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης αποσαφήνισε ότι τα ποσά και οι χρονικές εκτιμήσεις που έκανε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΙΕΝΕ με τίτλο «Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη» αφορούν μόνο την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή τη Λεκάνη της Αδριατικής μέχρι και νότια της Κρήτης, για την οποία υπάρχουν και ερευνητικά δεδομένα

Σε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, στην Ετήσια Ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση του ΙΕΝΕ, στις 11 Απριλίου, περί κρατικών εσόδων ύψους πάνω από 10 δις δολάρια τα επόμενα 10 – 15 χρόνια από εκμετάλλευση εγχωρίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης, μιλώντας στον REAL FM 97,8 και τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου. Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης αποσαφήνισε ότι τα ποσά και οι χρονικές εκτιμήσεις που έκανε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΙΕΝΕ με τίτλο «Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη» αφορούν μόνο την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή τη Λεκάνη της Αδριατικής μέχρι και νότια της Κρήτης, για την οποία υπάρχουν και ερευνητικά δεδομένα.

 Επίσης , αποκάλυψε ότι ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουν εκδηλώσει, και εγγράφως στο ΥΠΕΚΑ επενδυτές του χώρου της πετρελαϊκής βιομηχανίας. «Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να ξεκινήσουν έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αυτό το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και γραπτώς», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Υπουργέ,καλημέρα. Κάνατε μια δήλωση, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ, η οποία στη σημερινή συγκυρία μας δημιουργεί ελπίδες. Μιλήσατε για την πιθανότητα εσόδων ύψους πάνω από 10 δις δολάρια τα επόμενα 10 – 15 χρόνια από εκμετάλλευση εγχωρίων κοιτασμάτων πετρελαίουκαι φυσικού αερίου. Και με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία μας, θέλω να γίνετε λίγο πιο αναλυτικός και συγκεκριμένος.

Γιάννης Μανιάτης: Αυτό που είπα, το γνωρίζουνπολύ καλά οι σοβαροί επιστήμονες και οι επενδυτές του χώρου της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Απλώς εγώ σχηματοποίησα αυτό που γνωρίζουν οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει στην έρευνα πετρελαίου, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πατρίδα μας. Για να μην υπάρξει καμία παρανόηση μιλώ μόνο για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή για τη Λεκάνη της Αδριατικής μέχρι και νότια της Κρήτης, που είναι η περιοχή της χώρας μας η οποία μαζί με τη χερσαία Δυτική Ελλάδα έχουν ερευνηθεί περισσότερο.

N.X.: Μιλάτε γι’ αυτή τη περιοχή μόνο γι΄ αυτό τον λόγο, ή γιατί δεν θέλετε να μπλέξετε με τους γείτονες;

Γ.Μ.: Όχι, μπορώ να σας πως μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα. Και ερευνητικά δεδομένα στην πατρίδα μας υπάρχουν για τις περιοχές της Αδριατικής, του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας. Γι΄ αυτό έχουμε δηλώσει ότι από κει θα ξεκινήσει και ο Φορέας τις έρευνές του καιεκεί υπάρχει και ενδιαφέρον επενδυτών, για το ποίο θα σας μιλήσω αργότερα. Να διευκρινίσω όμως από την αρχή τούτο, κ. Χατζηνικολάου, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση. Από τη στιγμή που μια χώρα θα αποφασίσει να ερευνήσει, να διερευνήσει, να αναζητήσει υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μέχρι να βγει η πρώτη σταγόνα, το πρώτο βαρέλι πετρελαίου, ή το πρώτο κυβικό μέτρο φυσικού αερίου, θα περάσουν 5 έως 7 χρόνια. Γι΄ αυτό μίλησα για μια προοπτική δεκαπενταετίας ουσιαστικά, κάτι που επίσης γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι άνθρωποι του χώρου. Πάντως, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να ξεκινήσουν έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αυτό το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και γραπτώς.

N.X.: Εννοείτε από ξένες εταιρίες;

Γ.Μ.: Ναι. Θα το διευκρινίσω όμως αυτό, γιατί υπάρχουν δύο κατηγορίες ερευνών και εταιριών. Η πρώτη είναι η κατηγορία αναζήτησης και διερεύνησης, δηλαδή πρόκειται για εταιρίες οι οποίες δεν κάνουν γεωτρήσεις αλλά διερευνούν σεισμικά δεδομένα. Και υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία εταιριών που είναι εκείνες που παίρνουν τα δεδομένα των πρώτων ερευνών και στη συνέχεια επενδύουν για να κάνουν γεωτρήσεις. Εμείς πού βρισκόμαστε σήμερα:γνωρίζετε ότι από το Υπουργικό Συμβούλιο έχει περάσει , σε μια πρώτη ανάγνωση, η δημιουργία του Φορέα έρευνας υδρογονανθράκων. Περιμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να γίνει και η δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο, άρα αμέσως μετά θα καταθέσουμε το Νομοσχέδιο στη Βουλή και η διαδικασία παίρνει το δρόμο της για να συγκροτηθεί ο Φορέας. Μέχρι όμως να συγκροτηθεί ο Φορέας, δεν έχουμε χάσει το χρόνο μας. Έχουμε προχωρήσει σε τρεις παράλληλες κινήσεις. Πρώτα απ΄ όλα, έχουμε προετοιμάσει τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας. Η πρόταση που θα καταθέσουμε στη Βουλή θα προβλέπει -μαζί με την δημιουργία του Φορέα- τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας και την προσαρμογή στις καλύτερες τεχνικές, στις βέλτιστες πρακτικές που έχουν οι πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης σ΄ αυτό τον τομέα. Έχουμε ακολουθήσει πιστά τις εμπειρίες της Δανίας και της Νορβηγίας. Άρα, η πρώτη δουλειά που κάνουμε είναι ο εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας και η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Το δεύτερο που κάνουμε παράλληλα, είναι η έναρξη της αξιοποίησης και επεξεργασίας του Εθνικού Αρχείου που έχουμε από τις έρευνες. Τα τελευταία 30 – 35 χρόνια, η ΔΕΠ παλαιά και η ΔΕΠ-ΕΚΥ στη συνέχεια, έκαναν αρκετές έρευνες. Όχι όσες θα θέλαμε, αλλά υπάρχει ένα Εθνικό Αρχείο Ερευνών και Δεδομένων. Αυτό το Αρχείο φυλάσσεται, είναι στην διάθεση του Ελληνικού Δημοσίου, υπάρχει μια πενταμελής Επιτροπή που το διαχειρίζεται . Πρόσφατα συγκροτήσαμε μια Επιτροπή από υψηλού επιπέδου επιστήμονες οι οποίοι θα το διερευνήσουν, θα το ενιαιοποιήσουν,με τελικό στόχο να το παρουσιάσουν με την πρώτη ευκαιρία στους διεθνείς επενδυτές, για να δείξουμε τί υλικό έχουμε. Και το τρίτο που προωθούμε είναι αυτό που σας προανέφερα, να προχωρήσουμε - ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα αν όλα πάνε καλά -στις πρώτες έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, μέσα από διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξουμε. Δηλαδή, θα προχωρήσουμε στις έρευνες γεωλογικών και σεισμικών δεδομένων, προκειμένου να δούμε τι πραγματικά υπάρχειστον υποθαλάσσιο χώρο του Ιονίου και στην ευρύτερη περιοχή.

N.X.: Διαβάζω σε αυτή την ομιλία σας, ότι θεωρείτε πιθανό μέσα στα επόμενα 15 με 20 χρόνια να εντοπιστούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλα 3 - 4 κοιτάσματα μεγέθους Πρίνου. Και θέλω να ρωτήσω τι θα σήμαινε αυτό οικονομικά.

Γ.Μ.: Χρησιμοποίησα την λέξη Πρίνος, γιατί τον Πρίνο τον ξέρουμε όλοι. Αν μιλούσε κανείς γενικά για εκατομμύρια βαρέλια, θα ήταν ακατανόητο. Ας κάνουμε ένα υποθετικό σενάριο. Ας δεχτούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι , αν και πολλοί μιλούν για τιμές κοντά στα 150 δολάρια το βαρέλι, δυστυχώς,γιατα επόμενα χρόνια, μετά και τα τελευταία γεγονότα στη βόρεια Αφρική. Αν έχουμε τρεις Πρίνους, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, σε ένα βάθος δεκαπενταετίας ή εικοσαετίας, μπορεί να παράξει περίπου 400 εκατομμύρια βαρέλια. Με 100 δολάρια το βαρέλι, αυτό σημαίνει 40 δις. Από αυτό το ποσό, πρέπει να αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος, που είναι οι επενδύσεις σε έρευνες και γεωτρήσεις που θα γίνουν από τους επενδυτές.

N.X.: Το ένα τρίτο θα μείνει στο κράτος;

Γ.Μ.: Περίπου. Αφού βγουν οι επενδύσεις και γίνουν οι αποσβέσεις όπως προβλέπεται διεθνώς, συνήθως τα κράτη παίρνουν τα μισά και τα άλλα μισά ο επενδυτής. Άλλοτε 40%, άλλες φορές το 60%. Υπολογίστε περίπου το μισό. Άρα, από τα 40 δις το να συζητά κανείς για Δημόσια έσοδα των 12 έως 15 δις δολαρίων για την Ελλάδα, είναι ένα λογικό σενάριο.Όμως κρατήστε το εξής, ως επιφύλαξη. Όλα προσδιορίζονται κάθε φορά από την «πετρελαιο-πιθανότητα» της κάθε περιοχής. Δηλαδή για να έρθει κάποιος να βάλει τα χρήματά του, να επενδύσει, θα πρέπει να έχει σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει πετρέλαιο. Γνωρίζει και αυτός όσα και το Κράτος ξέρει. Στη διαπραγμάτευση αντίστοιχα, διαπραγματεύεσαι τα ποσοστά κερδών του Κράτους και αυτά που θα πάρει ο ιδιώτης. Είναι η διεθνής πρακτική. Πάντως, όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό τον χώρο και με τους οποίους συνομιλούμε συστηματικά προκειμένου να ετοιμάσουμε τον Φορέα, αναφέρουν ότι είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο να μιλάμε για κρατικά έσοδα της τάξεως των 10 έως 15 δις σε ένα βάθος δεκαπενταετίας. Δεν είναι προσωπικές μου εκτιμήσεις, αλλά των Επιτροπών που έχουμε συγκροτήσει, ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά τα γεωτεκτονικά δεδομένα της Ελλάδας, κυρίως του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας όπου και έχουμε τα δεδομένα.

  N.X.: Κύριε Μανιάτη, κύριε Υφυπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά.

Γ.Μ.: Να είστε καλά. Καλημέρα.


Διαβάστε ακόμα